ROMÂNIA FRUMOASĂ Bijuterie arhitecturală, deschisă săptămâna aceasta publicului

Consiliul Județean Vrancea organizează în această săptămână acțiunea ”Porți Deschise la Prefectura Putna” și îi invită pe toți vrâncenii interesați să treacă pragul acestei clădiri de patrimoniu proaspăt reabilitată și inaugurată în data de 24 ianuarie 2021.

Cu această ocazie, puteți vizita și expoziția de fotografie veche cu ”Focșaniul de odinioară”, realizată de colecționarul Sorin Tudose. Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a inaugurat ieri clădirea de patrimoniu, alături de numeroși invitați, într-o atmosferă cultural-artistică deosebită.

Programul de vizitare al Prefecturii Putna este următorul:

Luni – Duminică (între orele 10.00 – 16.00)

Date importante despre Fosta Prefectură Putna din Focșani, situată pe strada Republicii, nr 71

Clădirea fostei Prefecturi Putna este o bijuterie arhitecturală, care datează din anul 1915 și are o istorie de peste 100 de ani. Construcţia fostului Palat Administrativ a început în 1913 după planurile arhitectului Daniel Renard, lucrarea fiind însă atribuită arhitectului S. Vasilescu. Chiar dacă la început lucrările au mers destul de anevoios, fiind afectate de Războiul Balcanic din 1913, construcţia a fost recepţionată pe 26 octombrie 1915.

După al Doilea Război Mondial a fost afectată de un incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii.

În imobilul care este considerat bijuterie urbană a funcționat, până în anul 1950, Prefectura Județului Putna. Ulterior, aici și-au desfășurat activitatea, pe rând, Sfatul Popular Focșani și diferite compartimente și servicii ale consiliilor locale. Edificiul a fost afectat grav și de cutremurele din 1977 și 1986, iar după 1990 a fost scos din circuitul public. Procesul de consolidare și restaurare, început după revoluție, s-a încheiat în 2020.

În ceea ce priveşte arhitectura acestei clădiri, este vorba despre stilul tradiţional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX. Printre cele mai interesante elemente de construcţie sunt scara monumentală din interior și desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava.

Clădirea are trei nivele, respectiv demisol, parter şi etaj, peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.

Citește și:

Diana Șoșoacă despre școli: ”Dacă mai apare câte o tulpină la 6 luni, revenim la cursuri peste 20 de ani? Hai la mall!”