ROMÂNIA FRUMOASĂ Amintiri din copilăria noastră. Ce poți retrăi în leagănul tinereții lui Ion Creangă

O casă nu foarte mare, țărănească, cu două încăperi, dintre care una te transpune în lumea de demult a satului. Obiecte tradiționale sunt încă așezate cu rânduială și totul este vegheat de camere de luat vederi din epoca contemporană. Acolo unde vechiul se intersectează cu noul este casa memorială „Ion Creangă”. Iar atunci când îi treci pragul reînvii amintiri din copilăria noastră, a tuturor.

Humulești este acum o suburbie a orașului Târgu Neamț. Undeva la o sută de kilometri de Iași. Casa în care a locuit scriitorul copilăriei românești păstrează parfumul acelor vremi. Nu trebuie să închizi ochii să vezi în minte cum se jucau mâțele cu motoceii legați de hornul sobei, cum închega mama Smaranda apa doar cu două picioare de vacă și cum își necăjea Nică a lui Ștefan a Petrii surorile mai mici. Un ghid cu timbru dulce, moldovenesc, povestește unor copii, de-a dreptul fascinați, aceleași povești de care nu ne vom plictisi niciodată.

20 de lei costă un bilet de acces în casa memorială a lui Ion Creangă (1837-1889), unul dintre cele mai vizitate muzee din România

Muzeul Memorial „Ion Creangă” sună prea pompos pentru imaginea pe care fiecare dintre noi o avem față de Creangă al copilăriei noastre. Casa a fost construită de bunicul său dinspre tată în 1830-1831 și apoi a dat-o zestre fiul său, Ștefan, în 1835, când a luat-o de soție pe Smaranda, mama povestitorului. Construită din bârne de lemn și acoperită cu pământ, locuința are trei încăperi: tinda, camera de locuit și cămara. Iar în camera principală, după specificul caselor țărănești din acea vreme, se regăsește soba mare cu cuptor de dormit. Pe care se odihnea adesea Nică însuși. Mai vedem o ladă și masa de zestre, lavița, icoane vechi și ștergare la ferestre. În mijloc sunt uneltele de țesut și tors pe care le folosea mama scriitorului.

Nu ratați: lângă casa din Humulești se găsește parcul tematic „Ion Creangă”, un loc în care turiștii români și străini se pot întâlni cu personaje îndrăgite din povestirile pentru copii scrise de scriitorul nostru. Aproximativ 40.000 de vizitatori îi trec pragul anual, conform cifrelor oferite de gazde. Casa cuprinde și documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, realizate de plasticianul Eugen Taru pentru ilustrarea ediției din 1949 a „Amintirilor”. Așa că dacă vă faceți drum în inima Moldovei, în vacanță sau în pelerinaj, mănăstirile Agapia și Văratec fiind la câțiva kilometri distanță, treceți pragul casei lui Nică al nostru, al tuturor românilor!

Citește și:

OFICIAL Cum vor fi cele trei luni de iarnă în România