ROMÂNIA FRUMOASĂ Aer puternic și sănătos la Muntele Băișorii

România trebuie să redevină o țară care să atragă mulți turiști străini, iar asta se face și prin amenajarea și promovarea locurilor superbe pe care le avem aici. Unul dintre acestea este Muntele Băișorii, din județul Cluj, o stațiune prea puțin cunoscută.

Punctul forte al acestei stațiuni este faptul că aici se respiră cel mai ozonificat aer din Europa, la peste 1400 de metri altitudine. Muntele Băișorii se află pe cursul mijlociu al râului Iara. Dacă ajungeți acolo, nu cumva să vă uitați aparatul foto, pentru că priveliștea este fabuloasă. Din stațiune se pot vedea Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii și, dacă sunt condiții de vizibilitate bune, Munții Maramureșului, Rodnei, Călimani, Țibleș și Făgăraș. Norocoșii care ajung pe vârfurile din apropierea stațiunii se pot delecta cu Retezatul, Parângul și chiar Tatra Înaltă.

După o tură de schi sau de bulgăreală, puteți coborî în satul Băișoara, aflat la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, pentru o plimbare și o incursiune în istoria locului. Două puncte care v-ar putea stârni interesul sunt Biserica de lemn de brad și Casa Parohială. Biserica are o poveste de aproape 200 de ani. Primul lăcaș de cult a fost ridicat în 1853, dar a fost demolat în 1967 și înlocuit cu actuala biserică, la care au muncit meșteri din zonă.

Iconostasul este placat cu lemn, iar icoanele au fost pictate de actualul stareț al Mănăstirii din Feleac. Un antimis din 1869 este cea mai valoroasă piesa păstrată în biserică. Mult mai veche este casa parohială, ridicată în 1714 din lemn de brad.

Citește și

Lui Cortacero îi este frică! Măsuri de siguranță

No Comments Yet

Comments are closed