ROMÂNIA FRUMOASĂ 3 palate de vizitat în județul Iași

Încărcat de istorie, județul Iași le oferă turiștilor locuri absolut minunate de vizitat în orice moment al anului. Dacă Palatul Culturii este o emblemă a municipiului Iași, alte palate din județ merită văzute de orice român.

Oamenii care au marcat istoria României au lăsat în urmă nu doar documente și acțiuni memorabile, ci și clădiri pe care și-au pus amprenta. Haideți să vedem 3 din palatele spectaculoase din județul Iași.

1. Palatul Sturdza de la Miclăușeni – este o clădire construită în stil neogotic între anii 1880-1904, sub patronajul lui Gheorghe Sturdza și a soției sale, Maria. Palatul se află la 65 de kilometri de Iași și este o copie a castelelor feudale vestice. La un moment dat, clădirea adăpostea o colecție de cărți de nu mai puțin de 60.000 de exemplare, la acestea adăugându-se diverse arme, bijuterii, costume medievale, piese de argintărie și monede. În timpul Primul Război Mondial, Palatul a fost folosit drept spital militar. Din păcate, la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale, soldații ruși au distrus o mulțime de cărți valoroase, punându-le în sobe, pentru a face foc. În 2001, clădirea a fost retrocedată Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care, cu ajutorul unei finanțări de la Banca Mondială, a început restaurarea Palatului, 3 ani mai târziu.

2. Palatul Cuza de la Ruginoasa – este situat la 60 de kilometri de Iași și are o poveste veche. Casa boierească de la Ruginoasa a fost ridicată între 1813-1814, iar apoi a fost moștenită de Costache Sturdza. Acesta a angajat un arhitect străin, care a refăcut palatul în stil neogotic, până la finalul anului 1852. Lucrările de finisare și de amenajare au mai durat încă 3 an. În 1862, Alexandru Ioan cuza a cumpărat moșia pe care se afla Palatul, acesta fiind renovat în totalitate. Au fost amenajate și grădinile și parcurile din jurul clădirii. Clădirea renovată a fost inaugurată în 1864. Palatul a servit mai târziu ca spital de copii, iar apoi ca spital militar. Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în spital TBC. Avariat în război, Palatul a fost reconstruit în perioada 1967-1978. În 1982 a fost inaugurat Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza.

3. Palatul Sturdza de la Miroslava – a fost construit la începutul secolului al 19-lea și se află la 4 kilometri de Iași. În 1831 a fost inaugurat Institutul de Educație pentru Fiii de Nobili, care a activat doar 3 ani. În 1917, principesa Olga Sturdza a înființat în această clădire Orfelinatul care i-a purtat numele. După mai puțin de 2 ani, locul a fost luat de Școala Superioară de Agricultură. Principesa a donat Palatul în 1946. 28 de ani mai târziu, Școala s-a transformat în Liceu Agroindustrial. Acum, în Palatul Sturdza funcționează Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei, deschis în 1980. Vizitatorii pot vedea o mulțime de obiecte legate de modul în care se făcea agricultură în această zonă.

Citește și

Reacție despre Bonetti, chiar dacă a pierdut trei meciuri la rând: ”Are o răbdare de fier”