ROMÂNIA FRUMOASĂ 14 hectare de istorie, lângă Pitești

Dacă aveți de gând să ieșiți pentru o zi din rutina zilnică și să vă bucurați atât de liniște, cât și de o lecție de istorie, puteți merge la Domeniile Golești, lângă Pitești.

Coanacul Goleștilor, Muzeul Golești sau Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, cum i se mai spune, este o clădire construită în 1640 și în jurul căreia sunt câteva obiective turistice, dar și grădini numai bune de descoperit la plimbare. Domeniile se întind pe nu mai puțin de 14 hectare, iar Conacul este înconjurat de ziduri înainte de cărămidă. Este o clădire unică, prin faptul că este singura construcție laică medievală fortificată din România.

În acest Conac a dormit pentru prima dată Carol I după sosirea în România. Tot aici a semnat și primele documente pe teritoriul țării noastre. Clădirea găzduiește și o cameră dedicată unui membru important al familie Golescu, Carol Davila, care a înființat Școala Națională de Medicină.

Ce se poate vedea în acest colț de rai? Haideți să vedem:

Muzeul satului – cu siguranță, este unul dintre cele mai frumoase muzee în aer liber din România, nde se pot vedea multe gospodării din zone viticole și pomicole. Un farmec aparte este oferit de colecția de cruci de hotar.

Foișorul lui Tudor Vladimirescu – aici și-a trăit ultimele zile de libertate marele erou al României. De acolo se poate vedea panorama deosebită a acestui complex. Foișorul a avut și rol de supraveghere.

O baie turcească – este unica baie de acest fel păstrată aproape integral în România.

Bustul lui Dinicu Golescu – este omul care a construit Palatul Regal din București și care s-a remarcat prin numeroase activități care au sprijinit învățământul românesc.

Școala Sloboda Obștească – în acest loc le oferea Dinicu Golescu copiilor săraci din zonă șansa de a învăța alături de copiii bogați.

Citește și

Diana Șoșoacă acuză dur: ”Parandărături, șpăgi, mă apucă râsul”