--> -->

România are 4.000 de școli cu toalete în curte, Klaus Iohannis, reacție uluitoare: ”Să avem școli verzi. Situația e bună”

Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, apoi șeful statului a oferit o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Discursul său nu a fost conform cu realitatea din teritoriu, în schimb. Iohannis cere să avem școli ”verzi” pentru a preveni încălzirea planetei, în condițiile în care, conform documentelor oficiale, România are cel puțin 4.000 de școli ce nu au încă toalete în interior. Alte câteva mii de școli și grădinițe au grupuri sanitare deteriorate, care trebuie modernizate, arată rapoartele oficiale ale Guvernului și Ministerului Educației, iar în cele mai multe nu există agent termic.

”Capitolul modernizare – cu toții ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulțumesc profund: școli care nu sunt autorizate, școli care nu au toate dotările necesare, școli care, pur și simplu, nu au ajuns în secolul XXI. Deci, modernizarea școlilor din România este esenţială. Putem cu aceşti bani să rezolvăm toate aceste probleme: putem să dotăm școlile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalațiile sanitare, cu protecția împotriva incendiilor și putem să aducem școlile în secolul XXI din punct de vedere al dotărilor.

În secolul XXI, cu toții ne dorim să avem un mediu curat, cu toții ne dorim să întreprindem toate măsurile pe care putem să le întreprindem pentru a preveni încălzirea climei. Și se poate, se poate și la nivel de școală. Și aici nu vorbesc doar despre educația pentru un mediu sănătos, de educația pentru a ne implica în prevenirea schimbărilor climatice, mergem mult mai departe. Putem să construim, să avem școli verzi, școli unde elevii învață despre aceste lucruri, dar unde școala este o școală verde – unde se produce energia alternativă, unde se respectă circuitele materialelor și așa mai departe. Putem să dăm exemple care pe urmă vor fi generalizate.

Sunt doar câteva din zonele în care ne-am propus să folosim acești bani europeni pentru a schimba din temelii școala românească și pentru a merge spre ceea ce am numit România Educată”, a spus Klaus Iohannis.

De-abia s-au deschis școlile de patru zile și, în mai multe județe din țară, au fost înregistrate mai multe cazuri de COVID-19 la elevi și cadre didactice.

„Am avut o discuție cu ministrul Cîmpeanu, cu echipa din Administrația Prezidențială. Am abordat două teme. Una, cu școala fizic. Am făcut o analiză, am vrut să știm câți copii merg la școală, câți au fost detectați cu Covid. A doua mare temă a fost locul României Educate în PNRR. Voi explica pe scurt amândouă.

Situația este bună. Sunt peste 12.000 de școli care funcționează cu elevi în școală. Sunt 6.000 de unități care funcționează în scenariul galben. Suma sumarum, peste 2 milioane de elevi au început șcaola, peste 70 la sută din totalul elevilor. Ceilalți care au rămas în online, își continuă studiile. Cu toții ne dorim ca cei care sunt în scenariul galben sau roșu să ajungă în scenariul verde.

Trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a terminat. În contiunuare este extrem de important să respectăm restrictiile, să fim responsabili. Avem un motiv în plus: sunt copii care merg la școală”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și

UEFA a luat decizia în cazul lui Colțescu! ”Este utilizat la scară largă”