ROMÂNI SPECIALI Un om care a trezit un oraș întreg

Sunt orașe în România în care nu se întâmplă prea multe lucruri. Nu trebuie să ne ferim s-o spunem. Aici apar însă oameni care încearcă și de multe ori reușesc să trezească respectiva localitate din “somnul cel de moarte… sau de plictiseală”. Este cazul și municipiului Brad, din județul Hunedoara.

În weekend-ul recent încheiat, s-a încins tare atmosfera. Și nu din cauza căldurii, ci datorită unui spectaculos concurs de off-road. Au fost peste 100 de echipaje la start. Brădenii au putut admira înainte de start bolizii grupați în 4 categorii. Cele mai multe priviri le-au cules mașinile modificate de la clasa Extreme. Roți mari, suspensii speciale, multă electronică la bord și un look agresiv.

Traseul a fost ales excelent. Vreun kilometru pe asfalt, iar apoi pe drum de pământ, pe iarbă și, mai ales, prin pădure. Acolo au ținut morțiș să fie prezenți cei mai mulți spectatori, pentru a vedea cum mașinile ba rămân pe 2 roți, ba se chinuie să iasă din noroi. Au fost și abandonuri, ca la orice cursă. Dar mulți au terminat. La o categorie traseul a inclus și minunatul Munte Găina, acolo unde, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, se organizează Târgul de Fete.

Participanții s-au simțit excelent. Unii au dormit chiar lângă mașinile lor, în corturi. Alții au ales confortul unui pat de pensiune. Bucuria a fost însă la fel de mare. Toți au avut cuvinte de laudă pentru cel care s-a luptat în ultimele două luni să organizeze Cupa Drumul Aurului Brad: Călin Pruncu.

Cine e Călin? Un nebun al off-road-ului. Face parte din Clubul Off-Road Brad, a participat la zeci de competiții, evident, cu mașina sa modificată. Este sufletul acestui Club, alături de care are destule medalii câștigate. Sigur, nu acesta este scopul, ci senzația de libertate pe care o are când iese de pe asfalt și ia în piept dealurile și drumurile forestiere.

În viața de zi cu zi lucrează la o fabrică de volane și centuri. După ce iese de la muncă, gândul îi stă (aproape) numai la off-road. A transmis microbul acestui sport și în familie, așa că toți îl înțeleg când pleacă de acasă alături de prietenii din Club. Anul trecut, a organizat un mic concurs în Brad, cu ocazia Zilelor Orașului. Anul acesta, a decis că off-road-ul merită mai mult.

A discutat cu cei de la Federație și i-a convins că Bradul are potențial. Când a primit OK-ul, a început munca și mai grea. Și-a sunat prietenii din alte zone pentru a le spune de concurs, a căutat cazări pentru toată lumea, a căutat voluntari pentru traseu, s-a dus după sponsori, a răspuns la mii de telefoane, a marcat traseul, i-a potolit cu vorba pe cei care comentau că nu vor avea liniște în weekend. Nu a fost singur, din fericire. Prietenii din Brad l-au ajutat. Și are destui. Tocmai de aceea concursul de anul acesta a ieșit excelent. Și ar fi păcat să nu aibă o continuare și la anul.

No Comments Yet

Comments are closed