ROMÂNI SPECIALI Un cercetător a câștigat un grant de 1.5 milioane de euro

Munca în cercetare a primit un nou imbold din partea Consiliului European pentru Cercetare. Un conațional a câștigat un grant de nu mai puțin de 1.45 de milioane de euro, pentru un proiect care va analiza literatura română.

Profesor doctor universitar Andrei Terian-Dan este cel care a depus proiectul TRANSHIROL – O istorie transnațională a literaturii române. Ce își propune acest demers? Pe scurt, documentare istoriei vechi de 500 de ani a literaturii române, dar și creșterea progresivă globală a rețelei acesteia. Practic, istoria transnațională a literaturii române va deveni o istorie a literaturii mondiale scrise dintr-o perspectivă românească.

“Finanțarea nu numai că le permite minților strălucite din întreaga Europă să își urmeze ideile cele mai ambițioase într-o etapă critică a carierei lor, ci contribuie și la formarea celei mai tinere generații de cercetători în calitatea lor de membri ai echipelor CEC. Pentru a se pregăti pentru provocările viitoare, Europa trebuie să mențină viziunea de a investi în cercetarea de frontieră, care și-a dovedit de fiecare dată valoarea adăugată crucială”, a declarat președintele Consiliului European pentru Cercetare, Jean-Pierre Bourguignon.

Cine este Andrei Terian-Dan? Expert în literatura română, a fost invitat de-a lungul carierei sale la diverse unități de învățământ din Marea Britanie, Spania și Slovenia. Acum, își desfășoară activitatea la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, acolo unde a si absolvit. A făcut studii de Doctorat la Facultatea de Litere a Universității din București. A participat, fie din postură de coordonator, fie ca membru, în diverse proiecte de cercetare-dezvoltare care au avut ca subiect literatura română.

Andrei Terian-Dan a câștigat numeroase premii interne și internaționale. Este autor sau co-autor la diverse volume care au ajuns în sute de biblioteci din întreaga lume.

Citește și

Anunț mare al DDB, după gestul lui Cortacero: “Am vorbit cu jucătorii”