ROMÂNI SPECIALI Omul care a transformat Muzeul ASTRA din Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu este un loc uimitor și care a ajuns așa în urma muncii extraordinare a unei echipe conduse de Ciprian Ștefan. Să-l cunoaștem mai bine pe Directorul Muzeului sibian.

Ciprian Ștefan va face 38 de ani în februarie și a plecat dintr-o comună hunedoreană, Blăjeni, cu ambiții mari. A făcut Liceul Pedagogic la Deva, apoi a mers la Universitatea de Vest Timișoara. Nu a rămas în Capitala Banatului, ci a fost atras de dezvoltarea Sibiului. În 2014 a ajuns Directorul Muzeului ASTRA. 4 ani mai târziu a fost ales Președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

De numele său se leagă creșterea fantastică înregistrată de unul dintre cele mai frumoase muzee din Sibiu și din țară. Muzeul ASTRA este o oază de liniște, de cunoaștere, de evadare din nebunia cotidiană. Evenimentele în aer liber din Dumbrava Sibiului atrag turiști din toată țara, dar și străini. Procentul acestora în numărul total de vizitatori crește în fiecare an.

Peste 2500 de meșteșugari, artiști, artizani, soliști, actori sunt prezenți în fiecare an la Muzeul ASTRA pentru a le arăta vizitatorilor farmecul artelor vizuale. Mii de ateliere și demonstrații fac deliciul celor care trec porțile Muzeului.

Planurile de viitor ale lui Ciprian Ștefan pentru Muzeul ASTRA, care are 132 de hectare, sunt importante. Astfel, se vor face investiții de aproape 5 milioane de euro, fonduri europene, dar și fonduri din bugetul de stat. “Deja am luat un proiect pe fonduri norvegiene, 2,5 milioane euro, aprobate. Vom folosi finanţarea pentru restaurarea clădirii noastre din centrul oraşului, fosta Hală a Măcelarilor, din secolul XV, unde vrem să construim un Centru de activităţi şi resurse regionale.

În plus, am depus un proiect şi pentru finanţare de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), sunt şanse mari să îl luăm, pentru scena de pe lac, de 2 milioane euro. Nu vrem o scenă clasică, ea se află oricum în mijlocul muzeului. Şi noi ne dorim ca toată zona să devină un spaţiu de socializare pentru public, şi pe parcursul săptămânii”, a declarat Ciprian Ștefan.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Istorie legată de numărul 13 la Bistrița

No Comments Yet

Comments are closed