ROMÂNI SPECIALI Omul care a dat lovitura la Europenele de ciclism pe pistă

România crește în ultima vreme în ceea ce privește ciclismul. Dovadă stau și rezultatele de la Campionatul European pe pistă, desfășurat în Bulgaria, la finalul săptămânii trecute. Sportivii noștri se întorc cu o medalie de bronz.

Daniel Crista este omul care a adus multă bucurie delegației tricolore prezente la Plovdiv. A reușit să termine pe locul 3 la proba pe puncte din cadrul Europenelor. Haideți să vedem cine este Daniel.

Ciclistul român va face 30 de ani în ianuarie, este reșițean și la 14 ani era deja în echipa națională. La amatori, numele său este legat de CSA Steaua, unde este legitimat și în prezent. În schimb, la profesioniști are deja 3 echipe în CV: Tușnad Cycling Team (2016), Christina Jewelry-Kuma (2017) și Giotti Victoria-Palomar (2019).

Acum 3 ani a obținut primul său rezultat important: a terminat primul în clasamentul cățărătorilor în Turul Serbiei. În 2018 au venit primele medalii la Campionatele Naționale de Pistă: aur la Individual Pursuit și la proba pe puncte și bronz la Sprint pe echipe. Povestea s-a repetat în 2019, când a luat tot 3 medalii: la Individual și Team Pursuit a terminat primul, iar la Omnium a fost pe locul al treilea.

Pentru Daniel Crista, 2020 a început în februarie, cu două curse în Turcia, Grand Prix Velo Alanya (locul 49) și Grand Prix Manavgat-Side (locul 11). A urmat Turul Sibiului, unde Daniel a terminat pe locul 93, cea mai bună clasare de etapă fiind poziția a 44-a la contratimp individual.

Pregătirea și-a spus cuvântul la Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc. Acolo, a încheiat pe 17 la general și pe 18 la clasamentul pe puncte. În Prolog a terminat pe 4.

Au urmat Campionatele Naționale, unde Daniel și-a mai îndeplinit un vis. Pe 16 august a devenit campion la proba de șosea, după ce cu o zi înainte ocupase poziția a 4-a la întrecerea de contratimp individual. Ultima repetiție pentru Europenele din Bulgaria a făcut-o la Turul României, în septembrie. În total, în 2020, înainte de Plovdiv, Daniel a parcurs nu mai puțin de 2147 de kilometri în 18 zile de concurs.

Ultima zi a Europenelor a mai adus o performanță pentru Daniel Crista: a stabilit un nou record național în proba de Individual Pursuit.

Citește și

A făcut praf ultimul derby, dar e fruntaș la delegări în Europa!