ROMÂNI SPECIALI Duce mai departe un meșteșug tradițional

Moții țin mult la tradiții. Imaginile strămoșilor sunt importante în zonă, iar tradițiile se încearcă a fi duse mai departe și de cei tineri. O poveste interesantă o are și Simion Nistor, de 24 de ani, din Budureasa.

Nunțile erau și încă sunt momente esențiale în viața moților. Pe vremuri, toate fetele gata de măritat trebuiau să aibă lăzi de zestre. Astfel, meseria de lădar era foarte importantă. Acest meșteșug este dus mai departe în Budureasa, județul Bihor. Simon Nistor și-a dorit foarte mult să nu lasă să moară această tradiție. Și s-a pus pe lucru. A mai moștenit, și-a mai construit unelte. Folosește un firez, o zbardă, o mezdrea, un horj, un sfleder și un țârcălău și muncește ore bune pe zi. Dacă nu știți ce înseamnă toate uneltele enumerate anterior, un dicționar de sinomime este ideal.

Lăzile construite de Simion au rol decorativ, în care fetele își țin bijuterii, acte ori bani. Sunt replici ale lăzile de zestre de pe vremuri, care aveau și 1.5 metri lungime, în care domnișoarele își duceau la noua familie darurile primite de la părinți. Erau adevărate opere de artă, cu sculpturi în diverse forme și mărimi. Și Simion a preluat din aceste tehnici. Încrustează pe micile lăzi de zestre elemente simbolice, precum crucea, bradul, spicul, spirala, rozeta cu 6 petale ori linia dreaptă. Toate respectă un tipar. Astfel, pe capac și față sunt motivele geometrice, pe picioarele lădiței sunt X-uri și linii drepte. Cuiele de lemn cu rol de bolțuri oferă mobilitatea capacului. O zi și o noapte îi la lui Simion să creeze o lădiță de zestre.

Practic, pe acest obiect se naște o poveste, o poveste a omului de la munte. Țârcălăul scrijelește pe lemn despre recoltele de grâu, despre drumurile pe care trebuiau să le facă țăranii cu carele, despre rolul brazilor în viața lor. Munca este multă, iar răsplata nu foarte mare, după cum spune chiar tânărul meșteșugar. “Prețul corect pentru o ladă de zestre ar fi 300 de lei. Dacă ar fi turiști să putem vinde la flux continuu, am putea trăi din asta”, a declarat Simion.

Citește și

FOTO Sorescu în vacanță, e în formă