Antreprenoriatul în România este, încă, un fel de aventură în necunoscut. Sunt multe dosare de completat, multe taxe de achitat, multe controale de înfruntat. Chiar și așa, doi români de dincolo de Prut au reușit să răzbată în această junglă.
Familia Bumbu are un atelier în care face jucării, la Bran, în județul Brașov. Aceasta este povestea lor pe scurt. Până aici, au trecut prin multe. Soții Bumbu au făcut studiile la București, la ASE, iar după facultate au plecat în Occident, în Olanda. Au stat în Amsterdam nu mai puțin de 13 ani de zile, dar au decis să se întoarcă în România, casa lor. Au adus cu ei experiența lui de tâmplar și a soției de pictoriță. Cumpărarea unui cadou pentru o zi de naștere a unui copil le-a aprins și scânteia: au decis să facă o firmă de jucării de lemn.
Pentru Vitalie Bumbu, responsabil tehnic, dar și pe partea de management și marketing, nu a fost greu deloc. A lucrat cu lemn în clădirile din Amsterdam pe care le-a recondiționat. Soția se ocupă de latura artistică a afacerii, pe care au denumit-o simplu: Bumbu Toys. „Investiţia noastră a fost de aproximativ 290.000 de euro. Am accesat şi fonduri europene, în valoare de 190.000 de euro. Implementarea proiectului am început-o în 2016, construcţia şi achiziţia utilajelor a durat doi ani, iar în noiembrie 2018 am produs prima serie de jucării”, a declarat Vitalie Bumbu pentru ZF.
În fiecare zi, în atelierul din Bran se produc aproximativ zece case de jucărie de dimensiuni mai mari și 200 de jucării mai mici. Evident, în perioada aceasta, cele mai căutate sunt jucăriile legate de sărbătoarea de Crăciun. Cifra de afaceri a crescut an de an. Anul trecut, a ajuns la nivelul de 950.000 de lei, iar în 2020 a sărit de 1 milion de lei. Pentru 2021, ținta este 1.2 milioane de lei. La această sumă contribuie în cea mai mare parte exporturile pe care Bumbu Toys le face pe piețele din Singapore, Indonezia, Olanda, Statele Unite ale Americii și Australia.
Citește și
În loc de ”La mulți ani”, Contra este contrat de fani: ”Adevăratul strâmb”