ROMÂNI SPECIALI Clase verzi, create special pentru perioada Covid-19

Elevii mai au doar o săptămână de vacanță, apoi vor merge iar la școală. Profesorii au mult de muncă. Au primit listele cu măsurile pe care trebuie să le ia împreună cu autoritățile locale, pentru ca prevenirea răspândirii Covid-19 să fie eficientă. O regulă de bază este distanța minimă dintre elevi.

Un profesor din județul Hunedoara a avut o idee mai deosebită. A amenajat în aer liber 3 clase “verzi”. “Aceste clase sunt făcute în perimetrul Liceului Avram Iancu Brad, respectiv în zona verde a acestuia. Amenajarea a fost făcută prin amplasarea unor butuci din masa lemnoasă a liceului, în 3 zone diferite din spațiul aparținător școlii. Fiecare <> conține aproximativ 30 de butuci care reprezintă scaunele pe care elevii vor sta la diversele ore în aer liber. Poziționarea scaunelor va fi diferită, de la o clasă verde la alta, adică acestea vor lua forme diferite, astfel: Clasa Dreptunghi, Clasa Romb și Clasa Barcă, pentru a fi ușor de diferențiat și de utilizat, respectându-se distanța de minim 1 metru, în jurul fiecărui scaun”, a declarat Adrian Fărău, profesor la Liceul din Brad.

Clasele pot fi folosite încă din 14 septembrie. Important este ca și vremea să țină cu elevii. Planurile profesorilor sunt frumoase. “Accesul în aceste clase verzi va fi permis tuturor elevilor și cadrelor didactice ale liceului, elevilor și cadrelor didactice din zona Brad, dornice să experimenteze ore în astfel de clase, precum și unor evenimente / formări / simpozioane locale / zonale etc, organizate într-un cadru nonformal.

De asemenea, vor fi achiziționate câteva materiale necesare desfășurării lecțiilor în clasele verzi, fie 2 table portabile cu auxiliarele aferente (markere, bureți), fie seturi de foi de flipchart cu auxiliarele corespunzătoare (markere). În plus, în afara acestor materiale, fiecare cadru didactic are libertatea de a utiliza la lecții orice fel de metode, strategii și instrumente creative, care să facă din actul educativ unul util și atractiv, în același timp”, a completat profesorul Fărău.

Inițiatorii acestui proiect, adică profesorul Fărău, administratorul Daniela Fărău, contabilul Miha Elena și elevii Adămuț Alexandra, Moroti Kaarl, Cătană Andrei, Lazăr Marco și Simedrea Mihai sunt convinși că impactul acestei activități va fi important și îi va ajuta pe toți cei aproape 500 de liceeni și 30 de profesori. “Elevii vor fi puși în situația de a experimenta un mediu nonformal, în care învățarea are alte coordonate. Impactul va fi unul pe termen scurt, mediu și lung și va contribui la dezvoltarea durabilă a școlii și comunității locale. Sustenabilitatea proiectului este asigurată prin conceptul de dezvoltare durabilă a școlii și prin faptul că diferite generații de elevi vor avea ocazia să experimenteze un tip de învățare prin experiență, într-un mediu natural, sigur și plăcut și sănătos”, a încheiat Fărău.

Citește și

Rafila despre viitorul Covid-19: “O să ne obișnuim cu boala”

No Comments Yet

Comments are closed