ROMÂNI SPECIALI Casa lui George Enescu a fost salvată, după ani buni de lucrări

Ultima casă în care a locuit marele George Enescu, înainte de a pleca din țară, a fost salvată de la prăbușire. A fost un efort de 7 ani de zile, în care au fost implicați voluntari, autorități, dar și sătenii din Mihăileni, județul Botoșani.

2013 a fost anul în care s-au început lucrările proiectului de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea casei Enescu. Inițiva i-a aparținut pianistei Raluca Știrbăț, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Imediat, fundațiile Remember Enescu și Pro Patrimoniu, dar și Ordinul Arhitecților din România au sărit în ajutor.

În primii 2 ani ai reabilitării, s-a încercat și s-a reușit punerea în siguranță a casei, prin diverse metode de sprijiniri, consolidarea subsolului, acoperirea temporară. În plus, mobilierul a fost dus la restaurat. Sătenii din Mihăileni au participat cu drag la clăcile organizate la casa Enescu. Prima a fost în august 2015, pentru umplerea cu lut și paie a pereților. Un an mai târziu, s-a dat prima mână de tencuială de lut pe pereți. Iar a treia clacă a reprezentat finisajul pentru tencuială.

Din 2019, lucrările de restaurare sunt efectuate de o firmă specializată în design interior, renovarea urmând a se finaliza, dacă totul merge bine, în luna iulie.

Fondurile necesare renovării au venit din sponsorizări (unele din partea familiilor boierești vechi), dar și din cele 15 evenimente caritabile în care s-au strâns bani pentru Mihăileni. Pentru viitor, planurile sunt mari. Se va crea Academia de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu. Acolo va funcționa un centru de excelență în studiul muzicii clasice, Academia urmând a le oferi copiilor din zonă o șansă la educație și cultură.

Foto: Raluca Știrbăț și Raluca Munteanu

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Atmosferă toscană la câțiva kilometri de Deva

No Comments Yet

Comments are closed