ROMÂNI SPECIALI Avram Iancu se pregătește de un record fabulos

Îl știți pe Avram Iancu? Nu pe Crăișorul Munților, care a rămas erou în Țara Zarandului și în Țara Moților. Un altfel de erou este bibliotecarul Avram Iancu, din Petroșani, care țintește un record nemaipomenit.

Avram Iancu de Petroșani s-a remarcat în ultimii ani prin performanțele sale în materie de înot. În 2015, a înotat în Dunăre din Brăilă până la Galați, adică 42 de kilometri în 10 ore. Un an mai târziu, a devenit primul român care a traversat Canalul Mânecii având doar slip și cască. În august 2016 a avut nevoie de 18 ore de înot pentru a-și îndeplini acest vis. Anul trecut, s-a încoronat drept cel mai rezistent înotător român în ape deschise, cu 36 de ore și 28 de minute.

Peste două luni, Avram Iancu va încerca să stabilească un nou record mondial, privind cel mai lung înot după durata de timp în curent neutru. Va face acest lucru pe uriașul Lac Balaton, din Ungaria. Până atunci, se antrenează temeinic. “Duminică, 23 mai 2021, începând cu ora 12, voi face un înot de peste 10 km lungime în cel mai mare şi mai frumos lac din judeţul Hunedoara, lacul Cinciş. Voi face şi aici o dublă traversare a lacului pentru a mă obişnui cu faptul că trebuie să mă şi întorc. Vremea a fost foarte urâtă în ultimul timp, iar temperatura apei nu va asigura deloc un înot confortabil. Cu atât mai bine, va fi un antrenament pe cinste nu doar pentru Balaton ci şi pentru înoturile epice din fluviu, mare şi ocean programate pentru acest an.
Voi pleca de la mijlocul lacului, de la com­plexul de agrement Aventura, voi înota înspre baraj până la Clubul de Caiac – Canoe, de acolo voi traversa întregul lac până la bi­serica inundată după care mă voi întoarce de unde am plecat. Voi fi însoţit de două bărci, una destinată echipei mele de suport iar cea­laltă pentru reprezentanţii presei interesaţi de acest prim antrenament cu public”, a anunțat Avram Iancu pa pagina sa de Facebook.

Citește și

Gigi Becali a uitat de cărțile sfinte, scandal intern din cauza lui Șumudică: ”Dacă dau ordin, bă, nu mai sufli”