ROMÂNI SPECIALI A reușit să urce pe cel mai înalt vulcan din lume

Alpinismul este o pasiune frumoasă, dar teribil de grea, mai ales când îți pui în minte să ajungi pe cele mai înalte vârfuri din lume. Adrian Ahrițculesei, din Petroșani, nu s-a dat în lături de la nimic și și-a setat obiective pe care le bifeaza în fiecare an. Ultima ispravă – urcușul pe cel mai înalt vulcan din lume.

Ojos del Salado pare și chiar este fioros. Este cel mai înalt vulcan activ din lume (6893 de metri) și este situat la granița dintre Argentina și Chile. Localizat în Deșertul Atacama, Ojos del Salado este capricios, cu condiții de climă uscată și zăpadă pe vârf în timpul iernii. Acolo se găsește și un lac permanent de aproape 100 de metri diametru, probabil lacul aflat la cea mai mare altitudine din lume, 6390 de metri. Partea finală a ascensiunii pe Ojos del Salado este dificilă, prima urcare având loc în 1937, în cadrul unei expediții poloneze în Anzi.

Adrian Ahrițculesei s-a pregătit bine pentru această ascensiune și nu a mers singur. A fost însoțit de băcăuanul Radu Turtă și de la Ovidiu Popescu, din Râșnov, acesta din urmă ghid montan pentru alpinism și escaladă. Adrian are experiență în escalada pe vârfuri înalte. Și-a făcut mâna, cum se zice, pe alți munți legendari. Pe rând, a urcat pe Elbrus, înalt de 5642 de metri, Mont Blanc, situat la 4748 metri altitudine, dar și pe Aconcagua (Argentina), acesta având vârful la 6962 de metri deasupra nivelului mării.

Hunedorenii au tradiție în a ajunge pe Ojos del Salado. Acum câțiva ani, Alexandra Marcu, pe atunci elevă la un liceu din Deva, urca și ea pe teribilul vârf din America de Sud.

Citește și

Zborurile către și dinspre Israel, sistate