Rezervația 12 Apostoli: „Vezi fețe diferite”

Rezervația 12 Apostoli se află în Munții Călimani și se întinde pe creasta care formează linia de separare între bazinele pâraielor Neagra Sarului și Poiana Negri.

Aceasta coboară din Călimani, trecând peste culmile Tamau și Pietrele Rosii, către vârfurile Lucaciu și Orașul Vatra Dornei și se află în raza comunei Dorna Candreni.

Două căi de acces

Rezervaţia 12 Apostoli, una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din Munţii Călimani, este recomandată turiştilor interesaţi de misterele naturii.

Aceştia pot opta pentru parcurgerea traseului pe jos sau călare, având astfel două posibilităţi de-a savura peisajul superb pe care-l oferă Poteca 12 Apostoli.

Punctul de plecare este satul Gura Haitii, unde există şi panouri informative care servesc drept ghid pentru aceia care se hotărăsc să se aventureze într-o expediţie de neuitat spre cei 12 Apostoli.

12 kilometri dus-întors, aproximativ 3 ore

„Cei 1.760 de metri necesită între două şi trei ore de mers pe jos, gradul de dificultate fiind mediu, însă absolut necesare sunt echipamentele specifice expediţiilor montane şi apa de băut“, a subliniat Marian Rusu, agent de turism.

Prima parte a traseului traversează păşuni şi fâneţe, urmate de o pădure de molid şi, mai apoi, se ajunge la destinaţie, care poate fi foarte uşor identificată la vederea fragmentelor impunătoare de lavă cimentată. Moşul cu trei feţe, atracţia rezervaţiei 12 Apostoli.

În Rezervaţia geologică 12 Apostoli atenţia turiştilor va fi acaparată de galeria întinsă pe circa 200 de metri în care sunt „expuse“ stânci uriaşe cioplite sub forma unor siluete de oameni şi animale. Sculpturile misterioase din timpuri străvechi poartă numele „Moşul“, „Guşterul“, „Mucenicul“, „Mareşalul“, „Ramses“, „Godzila“, „Dragonii“, „Cezar“, „Nefertiti“, iar legenda spusă de localnici explică apariţia acestora în urma pietrificării de către Dumnezeu a unor oameni necredincioşi.

„Atracţia rezervaţiei este Moşul, o stâncă pe care, dacă o priveşti din diferite unghiuri, vezi trei feţe diferite ale unui bătrân. Fiecare stâncă are o formă care seamănă cu un om sau un animal“, a spus Cristian Maxim, îngrijitor al Parcului Naţional Călimani.

Citește și

Dezvăluiri despre noua echipă de la Gașca Zurli: „Nu-s noi mascotele, sunt singurele rămase”