Retrogradează direct, apoi se desființează! Dinamo are un avantaj

Dinamo și Clinceni vor lupta pentru un loc de baraj, fiindcă o retrogradată direct va fi Gaz Metan, rămasă fără bani, fără jucători.

Neplătiți, fotbaliștii au încercat să-i convingă pe oamenii din club să-i lase să plece, dar nimeni nu și-a asumat să semneze rezilierea contractelor, așa că nume importante au rămas captive până la vară.

Scandal uriaș intern la Mediaș

Din niște formații condamnate să retrogradeze, Dinamo și Clinceni ajung să aibă chiar șanse mari de a prinde ultimul loc pentru barajul de salvare-promovare. Adversară ar urma să fie a treia clasată din liga a doua. Cum s-a ajuns la calculele acestea?

Criza deja existentă la Gaz Metan a devenit azi una fără cale de rezolvare. Jucătorii au încercat să-i determine pe oamenii din club să-i elibereze, fiindcă era ultima zi din mercato, ultima lor șansă de a-și mai putea găsi alte echipe. Oamenii care au mai rămas în club au refuzat să-și asume să le semneze rezilierea contractelor.

„Dar când l-ați vândut pe Yuri la CFR și ați încasat 100.000 de euro a avut cine să semneze transferul!”, au insistat fotbaliștii. Argumentul nu le-a folosit la nimic.

Prizonieri până la vară, Moura nu mai vine la Dinamo

Jucătorii nu mai au cum să scape de la Mediaș până la vară. Neplătiți de patru luni, ei nu au notificat clubul ca să solicite încasarea salariilor. Procedura aceasta e una preliminară depunerii unui memoriu pentru a deveni liber. Dacă ar fi urmat pașii regulamentari, ar fi avut ocazia să fi depus azi memoriile și după judecarea lor să semneze cu alte cluburi.

Străinii ar mai avea mici șanse să „evadeze”: să rupă contractele și să deschidă procese direct la FIFA, un privilegiu de care românii nu se bucură. FIFA le-ar oferi un certificat de transfer provizoriu, valabil până la judecarea litigiilor, doar că perioada de transferări a fost închisă în aproape toate ligile din Europa. Ar fi liberi și nu ar mai avea unde să se angajeze.

Sub contract cu Gaz Metan mai sunt câțiva străini buni, cu cote bune în campionatul românesc: De Moura, pe care Dinamo pândea să-l ia dacă ar fi putut, Chamed, Matricardi.

Ilie Poenaru pleacă de la Gaz Metan

Supărați că nu pot pleca, fotbaliștii nu vor nici să se antreneze, nici să mai joace. Antrenorul Poenaru a condus azi un antrenament cu puțini jucători, doar aceia care n-au mers la sediul clubului ca să ceară ruperea contractelor.

Dintre titularii din partida cu CFR, una pe care Gazul a pierdut-o cu 1-2 cu un gol încasat în ultima fază, nouă nu vor să participe la meciul cu Dinamo, programat vineri.

„Câinii” ar beneficia, așadar, de avantajul de a fi primii care vor întâlni o trupă a Mediașului subțiată rău. Pentru ca jocul acela să aibă loc, Gazul ar trebui să completeze lotul cu câțiva juniori, dintre aceia pe care i-a înregistrat la Liga Profesionistă.

Ilie Poenaru nu mai crede nici el că ar fi capabil să o scoată la capăt și va pleca mâine de la Mediaș, dacă nu cumva o să apară vreo minune. Fără fotbaliști, fără bani, clubul arată ca unul sortit să retrogradeze. Coborârea în liga a doua ar face să dispară drepturile TV, sursa principală de venit, ceea ce ar conduce către faliment.

Blocați

Mai sunt „prinși” la Mediaș Vlad Morar, Răzvan Grădinaru, portarul Vâlceanu, jucători care și-ar fi găsit ușor noi echipe dacă ar fi reușit să devină liberi.

Mâine e termen la Tribunalul Alba într-un proces în care Gaz Metan riscă să revină la insolvența veche, din care unii dintre creditori susțin că ar fi ieșit ilegal.

Miză de milioane de euro pentru toți!

Orlando Nicoară, reprezentantul EAd, societatea care deține drepturile TV, a calculat într-un interviu din Gazetă că retragerea Clincenilor din campionat ar diminua suma din drepturile TV cu aproape două milioane de euro.

Gaz Metan nu era atunci într-un pericol atât de mare să nu mai poată termina sezonul. Dacă ar dispărea ambele din competiție, pierderea ar fi și mai mare și ar suporta-o toate formațiile care ar rămâne. Scăderea prețului drepturilor TV ar fi cauzată de împuținarea meciurilor prin dispariția celor două echipe.

Citește și

George Simion îi răspunde lui Liviu Dragnea: ”Să-și vadă de Irinuca lui”