Restricțiile eliminate în Capitală. Alin Stoica: ”Până la Paști e posibil asta”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că există posibilitatea ridicării unor restricții în perioada imediat următoare, dar totul depinde de cifre.

„Dacă ne vom comporta așa cum ne-am comportat și până acum și trendul se va păstra, este posibil ca în două-trei săptămâni, să avem un indice suficient de mic cât să avem terasele deschise mai târziu.

Este vorba despre ora 21:00. Dacă vom avea indicele sub 3,5, conform regulilor, programul magazinelor va fi până la ora 21:00”, a explicat prefectul Capitalei.

Comitetul Municipiului Bucureştiului pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, în ședința de azi, prelungirea măsurilor dispuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Totuși, sunt și două excepții, a anunțat, după întrunire, prefectul Alin Stoica. În Vinerea Mare, pe 30 aprilie, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00, nu 18:00, cum este acum. Totodată, în noaptea de Înviere, circulația va fi liberă spre și dinspre lăcașurile de cult, nefiind nevoie de declarații. Aceleași condiții vor fi oferite și în noaptea de 8 spre 9 mai, de Ramazam.

”Au fost prelungite restricțiile. Programul pentru magazine va fi până la ora 20. În noaptea de Paște circulația va fi fără declarație. La fel și de Ramazam. Rata de incidență a scăzut sub 4, este 3,94 la mie, dar măsurile vor fi relaxate la 3,5. Singura măsură suplimentară care va fi luată când rata va ajunge sub 3,5 este redeschiderea sălilor de fitness.

Restaurantele vor fi deschise treptat, dacă vom scădea sub 3. Până la Paști este posibil să scădem sub 3,5 la mie. Nu există o condiționalitate legată de biserica la care se pot duce”, a mai declarat Alin Stoica.

Restricțiile sunt:

– Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

– Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5,00 – 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5,00 – 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

Pe 8 aprilie, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, stabilind ca elemente de noutate, printre altele, anumite relaxări în privinţa circulaţiei de noapte în contextul Paştelui Ortodox şi a sărbătorilor dedicate Ramazanului.

Citește și

Haos de nedescris la Vamă: ”Ne-au repezit că de ce nu citim Monitorul”