Reguli noi pentru industria HoReCa începând cu 2027. Vă prezentăm câteva detalii.
Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și e menit să reducă risipa.
Restaurantele și cafenelele au nevoi să se organizeze până în februarie 2027. Mai exact, industria HoReCa trebuie să pună la cale un sistem prin care clienții să vină cu propriile recipiente pentru mâncare și băutură.
Clienții care vor mâncarea la pachet pot să vină de acasă cu sufertașul
Mai mult, până în 2028 firmele din HoReCa vor fi obligate să ofere posibilitatea vânzării în cazul produselor comandate în ambalaje reutilizabile. Potrivit Economica.net, restaurantele și cafenelele nu pot avea prețuri mai mari la produsele care sunt în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.
Iar din 2030, firmele din HoReCa vor oferi spre vânzare 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil. În condițiile în care ar fi nevoie de ținte mai ”ambițioase”, fiecare stat membru va avea dreptul să își stabilească propriile obiective pentru operatorii economici care vor depăși această țintă de 10%.
„Jumătate se vor închide”
Până în 2027, patronii din HoReCa au griji mai mari și mai actuale. Asta, pentru că noile măsuri fiscale luate de Guvern au toate șansele să pună în cap industria.
”Jumătate se vor închide! Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi şi creșterea impozitului pe dividende sunt ilegale şi vor afecta grav toată economia”, avertizează experții.
Printre aceste măsuri nepopulare ar fi reducerea pragului de taxare pentru IMM-uri până la 250.000 de euro în 2025 și 100.000 de euro în 2026, precum și creșterea impozitului pe dividende la 10%. Acestea ar fi ”ilegale” și vor ”afecta grav întreaga economie a ţării, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR)”.
Reprezentanții industriei HoReCa se tem de un colaps total în 2025
”În primul rând, ordonanţa trebuia sa înceapă cu o măsură care să ducă la diminuarea cheltuielilor aparatului de stat! Ori eu nu văd nimic concret legat de acest lucru!
Doar câteva tăieri de prime şi sporuri ce nu vor avea un impact semnificativ! În al doilea rând, cred că diminuarea plafonului pentru microîntreprinderi e o greşeală… practic, în corelaţie cu majorarea salariului minim, jumătate se vor închide!”, a declarat Razvan Baltă, reprezentant FPIOR.
Mai mult, reprezentanții industriei HoReCa spun că nimeni nu își permite să impună un salariu minim pe economie mai mare.
”Avem soluţii mai simple. Reveniţi asupra deciziei cu salariul minim. Nu ne-o permitem nici noi, nici Guvernul. S-a confirmat azi prin motivaţia la OUG. Totuşi, într-o firmă privată, când s-a luat o măsură proastă, se revine asupra ei.
Nu se muşamalizează cu alte 100 de decizii proaste şi devastatoare. Nu vedem în OUG de azi reducerea cheltuielilor din aparatul de stat. Solicităm urgent Guvernului asumarea motivaţiilor din OUG de azi: sunt decizii pe care dumnealor le-au luat, de curând, tot fără să consulte mediul de afaceri”, se plâng sindicaliștii.
Citește și
Prima mașină a lui Marian Godină: „Cât jumătate din costul apartamentului”