Regula lui Eduard Novak, contestată din start: ”Se dă lebădă”

Ionuț Popa, președintele Clubului Sportiv Dinamo, a reacționat la decizia ministrului Eduard Novak, de a impune obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români la toate competițiile naționale intercluburi.

Regula care a aprins spiritele

Printr-un ordin de ministru, Eduard Novak schimbă regulile sportului românesc. Acesta obligă ca în toate sporturile de echipă pe teren, cel puțin 40% din jucătorii care pot evolua în teren să fie români, regula urmând a fi introdusă chiar din acest sezon.

Contactat de GSP.RO, Ionuț Popa a avut o primă reacție asupra deciziei lui Novak, comentând impactul acesteia pentru secțiile de la Dinamo.

”Nu va ajuta sportivii români”

Noi nu avem nicio problemă fiindcă îi avem pe cei mai buni sportivi romani la fiecare echipă în parte, dar, ca o părere personală, nu cred că ar fi o decizie care să ajute sportul romanesc în general, fiindcă trebuie sportivi români de calitate care să joace datorita valorilor și nu impusi de niște reguli.

Să joace dacă au valoare și atunci nu e nicio problemă, cum nu e nicio problemă dacă aducem sportivi străini de calitate. În momentul în care am venit la șefia clubului Dinamo nu am găsit nicio academie, iar acum avem 5 cu peste 2.000 de copii în 2 ani. Acest lucru doar prin sprijinul Ministerului de Interne și câtorva sponsori.

Nu vreau să contest părerea sau intenția ministrului, dar dacă vrea să ajute cu adevărat, să sprijine formarea sectorului juvenil. Clubul Dinamo are formate echipele și le avem bine, dar nu știm cum se vor organiza alte grupări care trebuie să înceapă competițiile și au foarte puțini români.

Nu s-a consultat nimeni cu noi, iar clubul Dinamo e unul dintre cluburile importante ale României”, a declarat Ionuț Popa.

”O prostie”

Dumitru Costin, președintele BNS și cel care conduce AFAN, sindicatul fotbaliștilor, lansează un atac dur la adresa ministrului Eduard Novak.

”Dezbatem pe marginea unei prostii. A unei aberații gândite de un ministru al Guvernului României.

În primul rând, textul e extrem de neclar și creează confuzie. În prima parte legea se referă la cei care pot evolua într-un meci, iar consecința cuvântului pot înseamnă că echipele ar fi obligate să aibă 40% din lot jucători români.

După care, în continuare se spune că se referă la cei care evoluează în timpul meciului în teren, ceea ce înseamnă 40% români efectiv în orice moment al jocului.

”Nu poți face diferență între sportivii din UE”

”Nu există nicio logică în acest ordin. A fost emis într-un moment de rătăcire totală a ministrului Novak. Altfel nu-mi explic sub nicio formă cum poate uita că România e membră a Uniunii Europene. O astfel de măsură nu se poate aplica referitor la cetățenii UE.

Dacă tu, Novak, vrei să o aplici, că tu crezi că ești de capul tău, o să vină ăia de la Bruxelles imediat și o să-ți dea cu ea în cap. Poate așa se va trezi la realitate și domnul ministru al Sportului. Măsura este una 100% discriminatorie, care va fi atacată în secunda doi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Deja mă doare capul când mă gândesc că un ministru poate face o astfel de gafă.

Pentru că în Uniunea Europeană există și e acceptată o piață unică de muncă. Între cetățenii UE nu poți face diferențe. N-ai cum să te referi la sportivi români versus sportivi belgieni, de exemplu, sau italieni, spanioli etc. A, da, poți face diferență sportivi români versus sportivi sârbi, asta da, pentru că Serbia nu e în UE.

Ar însemna ca România să se facă de râs în Uniunea Europeană. N-ai cum să-ți dorești să fii în această comunitate, dar să nu vrei să-i respecți regulile. Hai să zicem că s-ar aplica în forma anunțată. Ar apărea probleme grave la majoritatea disciplinelor sportive. Unele echipe cred că încep sezonul în doar câteva zile, fotbalul chiar săptămâna viitoare.

”O lege făcută pe genunchi, habarnism”

Și-au făcut o strategie, și-au alcătuit deja lotul, și-au stabilit un buget de salarii, au semnat contracte, au plătit pentru transferuri. Iar acum vine ministrul și le anunță că trebuie să refacă tot. E o nebunie în toată regula. N-ai cum să faci așa ceva de pe o zi pe alta. Dacă tot vrei o astfel de lege, atunci trebuie pregătită cu un an înainte.

În concluzie, e o măsură prost gândită de Novak, o lege făcută pe genunchi. Nu-mi dau seama ce l-a străfulgerat de a avut acest moment de rătăcire.

Dacă tot îl mănâncă să se dea lebădă, atunci măcar să învețe cum se construiește un ordin de ministru, o lege, nu poți sta la birou, să studiezi niște statistici și apoi să scrii pe o foaie că trebuie să fie 40% sportivi români. Dă dovadă de habarnism, în loc să lucreze acolo, la rădăcina răului”.

Citește și

Dan Negru, proiect spectaculos cu Florin Piersic