Regina Maria are un castel la Marea Neagră și în România. Ce se întâmplă cu el

Regina Maria probabil va rămâne peste ani cea mai iubită femeie din istoria României. Soția regelui Ferdinand I a fost o femeie foarte puternică, care a fost pe front, în prima linie, în Primul Război Mondial, și a îngrijit soldații răniți în toiul epidemiei de tifos exantematic și nu uită nici excepționala sa activitate diplomatică de la sfârșitul războiului, când a reușit să-i convingă pe aliați să-și respecte promisiunile față de România și să recunoască Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Ca să calce pe urmele Reginei Maria, mii de români merg anual la Balcic, în Bulgaria, pentru a vizita domeniul construit la cererea ei, care-i poartă numele și unde a cerut prin testament să-i fie îngropată inima.

Castelul ”Frumoasa Mantie” din Mamaia

Dar ea a avut și un castel la malul mării în Constanța, ”Frumoasa Mantie”, care a fost lăsat în paragină, în loc ca autoritățile locale să se zbată pentru a-l reface și a-l introduce în circuitul turistic. Palatul Regal din Mamaia a fost inaugurat în 1926 și a fost printre primele construcții din zonă, care, la vremea aceea, nu era populată. Regina Maria a invitat un arhitect italian, Mario Stoppa, căruia i-a trasat o sarcină clară, ca acest castel să aibă ferestre mari, prin care să poată vedea marea.

Parterul, cu 16 camere, baie, bucătările, cafegerie, garaj, sus, 12 camere, bufet, trei terase, opt băi. Lucrătură fină, piese de calitate.

Regina Maria botează castelul ”Kara Dalga”. Unii se reped să-l traducă ”Vălul negru”, dar e ceva aproximativ. ”Cara” e un nume de origine irlandezo-galeză, semnifică iubirea, dragostea, iar ”dalga” e mantie, așa că ar trebui să ne referim la ”Frumoasa mantie” sau, cel mult, la ”Vălul cel frumos”. E liniște imensă aici. Suverana primește capetele încoronate ale Europei, multe dintre ele rudele sale.

După moartea Reginei Maria, castelul de la malul Mării Negre a ajuns în proprietatea mamei Regelui Mihai, Elena. Acolo, tânărul rege și-a petrecut vacanțele în copilărie alături de mama sa. Dar după ce Regina Elena a fost nevoită să părăsească România după ce relațiile cu Carol al II-lea s-au răcit, ea a renunțat la castel și la alte proprietăți cu condiția ca statul român să-i achiziționeze Vila Sparta din Florența.

Carol al II-lea îl vinde, în 1932, Ministerului Apărării Naționale, care-l transformă în sediul Flotilei de Hidroavioane. Cel de-al Doilea Război Mondial nu reușește să-l ucidă. E gazdă pentru nemți, e gazdă pentru ruși.

După 1947, comuniștii îl transformă în cârciumă de lux, cu circuit închis. Dar îl păstrează intact.

După 2000 începe degradarea

În anii 2003 este cumpărat la preț de apartament. Societatea care l-a cumpărat îi avea în acționariat pe Cocoș, Petrache și SOV.  Și terenul de 1,5 hectare e scos la mezat pe nimic, primarul de atunci, Radu Mazăre, primind o condamnate de șase ani și jumătate pentru această ”tranzacție”. Conform legii monumentelor istorice, tranzacțiile privind palatul și grădinile sunt nule, pentru că au fost făcute fără ca statul să-și exercite dreptul de preemțiune.

Locul este transformat, treptat, în club, apoi în depozit de saltele ori șezlonguri, adăpost pentru stripteuze sau boschetari. În camerele în care odihnea, cândva, Regina Maria dorm, acum, oamenii străzii.

Astfel, castelul a început să se deterioreze, structura acestuia fiind foarte șubrezită. Mai mult decât atât, în 2012, palatul a fost incendiat.

Un ziar din Constanța, InfoSudEst, încearcă să-l salveze

În luna iulie a acestui an a avut loc o expoziție-manifest, intitulată ”Palatul Reginei”, cu peste 1500 de vizitatori în două zile, care a avut loc chiar în fața castelului din Mamaia. Rămâne însă de văzut dacă Ministerul Culturii va face ceva ca acest monument istoric să fie salvat sau nu.