--> -->

Regele Charles, întâmpinat de zeci de săteni la Viscri. Ce cadou a primit de la Dorin Cioabă.

Regele Charles al III-lea a mers marți, 6 iunie, la „casa albastră” de la Viscri, una dintre proprietățile pe care le are în România, unde a fost așteptat cu aplauze și urale de zeci de persoane.

Circa 150 de localnici l-au așteptat pe rege cu preparate tradiționale și alte daruri, potrivit TVR. Suveranul a schimbat câteva cuvinte cu oamenii, iar apoi a mers la biserica din satul Viscri.

După câteva ore, Charles a plecat a plecat spre Târgu Mureș pentru a lua avionul către Londra.

Dorin Cioabă, prezent la Viscri la întâlnirea cu Charles: „Nu puteam veni cu mâna goală”

În cursul dimineații, Charles s-a întâlnit, la o recepție, cu mai multe persoane cu care a colaborat pe când era prinț de Wales, reprezentanți ai unor ONG-uri din România și din Marea Britanie.

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, a mers și el la Viscri, unde spune că s-a numărat printre cei invitați la recepţia oferită de regele Charles. „Sunt foarte onorat, foarte onorat şi ne-am dorit de mult (să îl întâlnim pe rege – n.r.) pentru că, pentru noi, Familia regală a fost un model atunci când s-a trecut de la titulatura de bulibaşă la cea de rege.

Ca şi model a fost luată Casa Regală a Angliei… Mă bucur că astăzi sunt aici, la Viscri, mai ales că e la noi aici, în ţară, şi într-un loc atât de frumos pe care şi noi îl descoperim acum”, a declarat Dorin Cioabă, pentru Agerpres.

Dorin Cioabă şi soţia sa i-au oferit Regelui Charles al III-lea un cadou: un cazan de cupru în miniatură, care îi reprezintă pe romi. „Dacă ne-a invitat în casa lui, acasă la el, nu puteam să venim cu mâna goală. Îi aducem un cadou pentru rege, pentru casă”, a mai spus Dorin Cioabă.

Regele Charles a petrecut 5 zile în România

Regele Charles al III-lea a ajuns în România pe 2 iunie, pentru o vizită de 5 zile, și a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Charles a salutat garda în limba română, iar în speech-ul rostit a descris România ca fiind „țara mea de glorii, țara mea de dor”, citându-l, în limba română, pe poetul Mihai Eminescu.

Apoi a plecat în Valea Zălanului, unde a petrecut trei zile. Ultima zi din vacanță a ales s-o petreacă la Viscri. Aceasta a fost prima vizită pe care un monarh britanic o face în România, dar și prima vizită externă a lui Charles după încoronarea care a avut loc luna trecută.

Regele Charles are în România 10 proprietăți, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Viscri și din Valea Zălanului, deschise turiştilor. Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care beneficiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi.

Citește și

Câți bani din chirii a făcut anul trecut Klaus Iohannis. Ce salariu, de profesoară, are Carmen Iohannis