Răzvan Theodorescu dur: ”Românul? Și oportunist, și trădător, dar merge și-așa”

Răzvan Theodorescu, 82 de ani, a fost invitat în cadrul podcast-ului lui Damian Drăghici, fostul senator și ministru al Culturii fiind dur, dar realist, în opiniile sale.

Academician de 22 de ani, fostul șef al Radioteleviziunii române și-a expus punctul de vedere cu privire la caracteristicile poporului român.

”Iubește totalitarismul, autoritatea, cum era și Ceaușescu”

”Românul este și oportunist, și trădător, iar asta l-a ținut în istorie. Merge și-așa!

Vom avea tot timpul o democrație șchioapă. Românul iubește un totalitarism, chiar în haină militară, cum era Cuza, Carol al II-lea, Antonescu. Iubește o autoritate, cum era și Ceaușescu! Suntem singurul popor latin din Orient.

Latinitatea ne face să fim foarte individualiști, Orientul ne face să fim gregari, să aparținem turmei, scuzați-mi expresia. Ăștia suntem, cu bune, cu rele. Îmi iubesc țara, văzându-mi aceste lucruri. Aceste lucruri sunt în români și în mine.

Românul sare la nevoie, la ajutor! Nu ți se întâmplă să pici pe jos și să treacă pe lângă tine, există o solidaritate în unele momente”, a declarat Răzvan Theodorescu.

Ce-i ține pe români uniți

Istoricul de artă a sesizat, și el, diferențele majore între diverse zone ale țării.

”Românii sunt în ortodoxie cei mai credincioși, cum sunt polonezii în catolicism și turcii în mahomedanism. Moldovenii sunt cei mai apropiați.

Pe vremea când eram ministru al Culturii și al Cultelor, am zis că facem atâtea biserici încât devenim o republică ortodoxă. Dar e nevoie și de biserici. Eu cred în Dumnezeu.

Acest lucru îi ține pe români uniți, atât cât îi mai poate ține uniți ceva. Deși economic clivajele sunt puternice: du-te la Cluj și la Timișoara, apoi la Botoșani, să vezi diferențe!”, a mai spus el.

Citește și

Românii respiră ușurați: ce se întâmplă cu certificatul verde de la 1 februarie