--> -->

Război civil în Rusia. Prigojin: “În curând Rusia va avea un nou preşedinte”. Putin, vehement

Ultimele zeci de ore au oferit un tablou incredibil despre situația din Rusia. Este un început de război civil! Specialiștii fac o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în 1917, când imperiul țarist a fost pus la pământ de revoluția bolșevică.

Într-un discurs extrem de tăios, Vladimir Putin a făcut referire la gestul de rebeliune fără precedent al șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Război civil în Rusia. Vladimir Putin: ”Ne vom apăra teritoriul”

Putin s-a referit la acțiunile lui Prigojin în termeni duri și le-a numit, generic, ”trădare”. ”Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unui discurs care a început la ora 10:00.

”Aceasta răsmeriță internă este o lovitură pentru poporul nostru. Cei care au trădat Rusia, mă adresez tuturor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu”, a mai spus Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Trupele Wagner se apropie de Moscova

Guvernatorul provinciei ruse Lipetsk afirmă că grupul de mercenari Wagner a intrat în regiune, relatează AP. Regiunea Lipetsk se află la aproximativ 360 de kilometri sud de Moscova și mult mai aproape de capitală decât Rostov pe Don, unde forțele Wagner au intrat în timpul nopții.

Autoritățile “iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța populației. Situația este sub control”, a declarat guvernatorul Igor Artamonov pe Telegram. El nu a dat detalii despre prezența Wagner.

Autoritățile din zonă, care se află în sud-vestul Rusiei, au îndemnat anterior sâmbătă locuitorii să rămână acasă, după ce grupul de mercenari Wagner a promis că va lua armele pentru a răsturna conducerea militară a țării.

Forțele Wagner controlează deja Rostov după o rebeliune care a avut loc peste noapte. Se pare că acestea au parcurs acum aproximativ 800 de kilometri spre nord, în timp ce se îndreaptă spre Moscova.

Jurnaliștii de la Reuters au văzut mai devreme transportoare de trupe și un camion cu platformă care transporta un tanc trecând prin orașul Voronej, la mai mult de jumătate din drumul spre Moscova, unde un elicopter a tras asupra lor. Dar nu au existat rapoarte potrivit cărora rebelii ar fi întâmpinat o rezistență substanțială pe autostradă.

Evgheni Prigojin, reacție dură după discursul lui Putin. „În curând Rusia va avea un nou preşedinte”

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a transmis un mesaj dur după discursul ținut de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Acesta a explicat că membrii forțelor sale, care au lansat o rebeliune armată, sunt gata să moară.

Vă readucem aminte că liderul de la Moscova a lansat ameninţări fără precedent la adresa lui Evgheni Prigojin, pe carel-a acuzat de trădare.

“Cu toții suntem gata să murim. Toți cei 25.000, iar apoi încă 25.000. Murim pentru poporul rus”, ar fi spus acesta potrivit The Guardian.

Ramzan Kadârov, prima reacţie după acţiunea grupului Wagner

Ramzan Kadîrov, liderul cecen, a numit rebeliunea grupului Wagner ca fiind o trădare. Acesta a mai transmis că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

“Tot ce se întâmplă este un cuţit în spate și o adevărată revoltă militară! Am avertizat în repetate rânduri că războiul nu este momentul pentru a exprima nemulțumirile personale și a rezolva disputele din spatele nostru.

Spatele trebuie să fie întotdeauna calm și de încredere. Imaginează-ți cum se simt acum băieții din tranșee, în fața cărora se află un inamic, iar la spatele lor o aventură perfidă. Vorbim despre stabilitate, despre coeziunea statului, despre securitatea cetățenilor. Istoria arată că astfel de acțiuni pot duce la consecințe sângeroase.

Avem puține pierderi în NWO? Mai avem de creat probleme în țară? Avem un Comandant-Șef Suprem, ales de popor, care cunoaște întreaga situație până la cel mai mic detaliu mai bine decât orice strateg, și cu atât mai mult un om de afaceri, îi cheamă pe comandanți „la sol” și controlează pe deplin cursul.

Iar deciziile Comandantului-Șef Suprem sunt luate într-o manieră echilibrată și scrupuloasă. Fiecare dintre noi vede o singură parte a hărții și vede totul deodată! Și Vladimir Vladimirovici a notat pe bună dreptate în adresa sa către națiune – aceasta este o rebeliune militară! Nu există nicio scuză pentru astfel de acțiuni! Susțin pe deplin fiecare cuvânt al lui Vladimir Vladimirovici Putin! Fac un apel la luptătorii – patrioți ai Patriei noastre.

Indiferent ce obiective vi se dau, indiferent ce promisiuni vi se spun, securitatea statului și coeziunea societății ruse sunt mai presus de toate într-un astfel de moment! Vezi cum dușmanii noștri din Occident profită de această situație. Câte umpluturi, câte minciuni, câte apeluri false care ne sperie cetățenii, creează pericolul unei situații destabilizatoare. Și acestea sunt consecințele așteptate ale marșului perfid al lui Prigojin.

Ceea ce se întâmplă nu este un ultimatum pentru Ministerul Apărării. Aceasta este o provocare pentru stat, iar împotriva acestei provocări este necesar să ne unim în jurul liderului național: militarii, forțele de securitate, guvernanții și populația civilă.

Luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele de tensiune.

Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei și pentru a-i proteja statalitatea! Rebeliunea trebuie zdrobită, iar dacă acest lucru necesită măsuri dure atunci suntem gata!”, a anunțat Ramzan Kadârov la doar câteva minute după discursul ținut de Vladimir Putin.

Vladimir Putin: ”Cei care au pregătit o rebeliune, vor fi pedepsiți”

Vladimir Putin a mai făcut o serie de afirmații considerate fără precedent la adresa lui Evgheni Prigojin.

– “Cei care în mod deliberat au mers pe calea trădării, pregătind o rebeliune armată atunci când pregăteați atacuri teroriste, vor fi pedepsiți”.

– ”Orice tulburări interne reprezintă o amenințare mortală la adresa statalității noastre pentru noi ca națiune”.

– ”Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru și pentru acțiunile noastre de protejare a patriei noastre. O astfel de amenințare se va confrunta cu un răspuns sever”.

– “Situația din Rostov pe Don rămâne dificilă în timpul revoltei armate. În Rostov, activitatea administrației civile și militare este practic blocată”.

Citește și

”București a urcat 21 de poziții în topul celor mai bune orașe unde să locuiești”. Care sunt primele 10 din lume