--> -->

Rareş Bogdan: România cere ce i se cuvine, ”după 11 ani nedrepţi de aşteptare”

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a afirmat miercuri, 14 septembrie, în plenul Parlamentului European, că ”în numele solidarităţii, dar şi al dreptului său” România cere aderarea la Spațiul Schengen, pentru că ”îndeplineşte toate condiţiile” și că nu este vorba despre ”un favor”.

Cu patos și retorică

”Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor si familiei europene. Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război.

În numele solidarității, camioanele și trenurile încarcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean.

În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină. În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. După 11 ani nedrepți de așteptare”, a spus Rareș Bogdan.

Pune presiune: ”Nu favoruri, ci un statut demn și legitim”

Și a continuat pe aceeași linie: ”România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea? Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici?”.

”Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia?”, a adăugat prim-vicepreședintele PNL.

Poporul român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România! Vrem in Schengen! Este dreptul nostru legitim!”.

Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.

Citește și

Alexandru Rafila: ”Anormal ca un pacient să fie condiţionat la internare de un test anti-COVID”