Raluca Turcan: ”O să avem o explozie a numărului de pensionari. Trebuie să luăm măsuri”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, la Antena 3, că România va avea un ”boom” în privința numărului e pensionari până în 2030 și dacă nu se iau măsuri printr-o nouă lege a pensiilor, atunci sistemul public de pensii se va prăbuși.

”Noi ne-am asumat în planul de reformă pentru PNRR ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui proiect (noua lege a pensiilor) și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat in Parlament. Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o nouă lege a pensiilor modificată”, a spus Turcan.

Ea a adăugat că la ora actuală există în România un raport de 9 pensionari la 10 angajați.

”Pana in 2030 urmeaza sa avem o explozie a numarul de pensionari cu aproape 1,8 milioane de pensionari. Daca nu facem nimic sistemul de pensii din Romania este pe punctul sa se prabuseasca. De aceea noi avem o obligatie sa luam masuri”, a precizat ministrul Muncii.

Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, a adăugat Turcan.

Ministrul a menționat că acest deficit nu a crescut anul acesta, ci și în 2019,când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. ”Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, milioane de pensionari au pensii sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Top 5 parcuri tematice pentru copii