Raluca Turcan, 45 de ani, va fi invitata lui Denise Rifai în cadrul emisiunii ”40 de întrebări”, duminică seară, la ora 22:30, la Kanal D.
Născută la Botoșani, un membru marcant în cadrul PNL, Raluca Turcan a jucat diverse roluri pe scena politică. Și vicepremier, și ministru. ”Vă simțiți în siguranță în România?”, ”Când se va prăbuși sistemul românesc de pensii”, ”De ce PNL nu poate fi condus de o femeie” sunt doar câteva dintre cele 40 de întrebări la care va trebui să răspundă femeia.
”Politica este sexistă și misogină”
”Politica este sexistă și misogină”, a replicat Raluca Turcan. A fost abordat și subiectul legat de relația, profesională, cu Theodor Stolojan, mai ales că ea a fost promovată de fostul lider liberal. ”Foarte posibil să nu fi făcut politică dacă nu era dânsul”, a mai zis Raluca Turcan.
Fostul oficial al Executivului, deputat de Sibiu, Raluca Turcan a fost chestionată dacă regretă faptul că a renunțat la a cânta la pian, marea ei pasiune.
”Toată viața! De până acum și până la finalul ei. Mi se întâmplă să cânt și să plâng”, a replicat ea.
”Heirupism”
”În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că pensiile au şi o componentă de contributivitate.
Am făcut o analiză cu jurisprudenţă CCR. Am făcut o dezbatere cu categoriile de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie şi constituţională. Aici avem pregatită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni şi anii la care se calculează această pensie.
Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o variantă fără să negociezi înainte, să pregăteşti oamenii, rişti că sistemul să fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat Raluca Turcan, conform Realitatea PLUS.
De ce e nevoie
De altfel, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a explicat, în legătură cu legea pensiilor speciale, faptul că guvernanţii au o variantă pregătită, însă pentru a o prezenta public ”avem nevoie de stabilitate politică”.
”Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legătura cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură… El şi-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte și le-au făcut în funcţie de anumite interese.
Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizaţi. Ei trebuie să fie parte la aceasta schimbare, să înţeleagă ca resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate şi de nişte reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.
Citește și