--> -->

Rafila vrea să ia SMURD la Sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat ideea mutării serviciului SMURD de la Ministerul de Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență – la Ministerul Sănătății.

Făcând aluzie la șeful DSU, Raed Arafat, Rafila a afirmat că este nevoie de politici de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții.

”Să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții”

”La DSU sunt profesioniști, e domnul Arafat, dar evident discutăm de o activitate medicală, iar responsabilitatea în fața opiniei publice și a lumii medicale este a Ministerului Sănătății.

Sunt partenerii noștri, SMURD e o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii medicale e absolut necesară pentru că nu funcționează separat.

Ele funcționează integrat. Trebuie să fie o politică de sănătate care să nu țină cont de numele persoanelor care ocupă funcții la un moment dat”, a declarat ministrul Rafila, într-o conferință de presă susținută la Serviciul de Ambulanță București.

”Problema resursei umane”

Alexandru Rafila a declarat că principala problemă la nivelul serviciilor de ambulanţă este cea a resursei umane.

“Nu aş exclude, însă, din discuţie şi cred că aici este principala problemă pe care o întâmpinăm în momentul de faţă la nivelul serviciilor acestea specializate de urgenţă prespitalicească, este problema resursei umane, problema resursei umane calificate şi dornice să lucreze într-un astfel de serviciu.

Noi ne găsim într-un cerc vicios pentru că în mod evident insuficienţa resurselor umane din acest moment duce la plecarea accelerată a altora care nu mai rezistă acestui ritm infernal de muncă care a fost foarte mult potenţat de pandemia COVID-19 alături de multe alte activităţi au apărut altele noi, testarea de exemplu”, a precizat Rafila.

Explicații

Oficialul Executivului a menţionat că pentru activitatea medicală responsabilitatea în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

“Eu mă bucur că avem parteneri profesionişti, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştrii, SMURD este o structură a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă care şi-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce au făcut şi pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii pe care le oferă de urgenţă prespitalicească sau unităţi de primiri urgenţe sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară pentru că nu funcţionează separat”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Citește și

Confesiune: ”Asta a spus Mircea Albulescu”