Rafila s-a sucit: fără pastile de iod

Alexandru Rafila s-a sucit și nu mai distribuie pastilele de iodură de potasiu de luni, 4 aprilie, așa cum anunțase!

Campanie, logic, mai întâi

Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor demara, săptămâna viitoare, o campania de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile, mai arată sursa citată.

”Campania de informare publica, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătăţii. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani.

Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c”, mai indică sursa menţionată.

Valabilitate 3 ani, recomandări detaliate

Deunăzi, Alexandru Rafila avertiza populaţia că pastilele de iod nu se iau preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, valabilitatea lor fiind de trei ani, a explicat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Prima TV.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp.

Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid.

Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.

Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV, relatează News.ro.

Nu se iau după capul fiecăruia!

Întrebat care e cel mai mare pericol la care se supune o persoană ce consumă preventiv pastile de iod, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând.

Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”.

Citește și

Rareş Bogdan: ”Nu-mi place să fiu cu mănuşi”