Rafila: liber la mall, elevii tot cu mască

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat primele restricții care se vor ridica în etapele de relaxare, explicând astăzi condiția primordială ca să se ajungă la așa ceva.

Care vor fi primele restricții ridicate

Oficialul Executivului a susținut că după scăderea numărului de pacienți internați pe ATI, România va renunța la obligativitatea măștilor pe stradă, la închiderea magazinelor la ora 22:00, dar și la accesul condiționat de certificat verde în marile centre comerciale de tip mall.

Ministrul Sănătății a precizat însă că elevii vor continua să poarte măști la școala, din cauză că încă există mii de cazuri noi pe zi, ceea ce arată că avem încă o transmitere comunitară a virusului.

Care este obligativitatea: sub 900 de paturi la ATI

”Așteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate și cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor măsuri de restricții sau măsuri de protecție.

Pentru că utilizarea măștii în exterior nu e o restricție, ci o măsură de protecție individuală și colectivă”, a declarat vineri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„Una dintre ele este legată de utilizarea măștii în spațiile deschise.

Va rămâne doar recomandarea, nu altceva, a utilizarii măștii în spații extrem de aglomerate chiar dacă sunt deschise, renunțarea la limitările orare și eventual pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafață, care să nu mai fie condiționat de utilizarea certificatului electronic, eventual mărirea pragului de la 30% la 50% a activității în unități culturale sau de alimentație publică”, a declarat Rafila.

Tot ”mascați” la cursuri

Renunțarea la purtarea măștii de către elevi în școală ar putea fi printre măsurile de relaxare?

„Cât timp avem transmitere comunitară, cred că este o măsură grăbită. Cred că putem face acest lucru nu numai cu elevii, ci și cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare.

Discutăm încă de circa 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic. Asta înseamnă ca există circulație și e bine să avem o conduită responsabilă”, a spus ministrul Sănătății.

Citește și

Dana Budeanu: ”Nu la știri, mă, trăiți!”