--> -->

Rafila: ”Este bine să ținem la mască”

Românii se pregătesc de ”marea relaxare”, care ar trebui să reapară începând de luna viitoare, din martie, mai ales că oficialii statului au dat semnale tot mai puternice în acest sens.

Alexandru Rafila a anunțat când se va renunța în România la purtatul măștii de protecție în aer liber.

CCR: Masca ioc!

România ar putea scăpa în curând de obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, pentru început, în contextul în care peste tot în lume se relaxează măsurile instituite de autorități pentru combaterea pandemiei.

Oricum, în țară, tot mai mulți cetățeni au renunțat, din diverse motive, la masca sanitară.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis zilele trecute că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Potrivit procedurilor, decizia Curții Constituționale ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial, iar – de la data publicării motivării hotărârii – autoritățile au cel mult 45 de zile la dispoziție pentru a o pune în aplicație.

”Trebuie să respectăm regulile”

Într-o intervenție la România TV, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat când și cum se va renunța la purtatul măștii de protecție în aer liber, oficialul declarând și că totul trebuie să se facă în condițiile prudenței medicale.

”Ne pregătim pentru relaxări, dar ca să ne pregătim de relaxări trebuie să respectăm regulile. Cu cât respectăm mai bine regulile, cu atât mai repede vor veni relaxările. Trebuie înţeles de toată lumea.

Este bine să ţinem la mască, mai ales când suntem în zone aglomerate, să ne referim mai puţin că este sau nu prevăzut în legislaţie şi mai mult la utilitatea ei ca barieră în calea transmiterii”, a afirmat demnitarul.

Rămâne la gură în spațiile închise

Rafila a adăugat că purtatul măștii în spații închise va rămâne în continuare valabil o perioadă, în funcție de evoluția la nivel național și global a pandemiei de coronavirus, care a provocat până acum în țara noastră peste 60.000 de decese.

”Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise.

În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale.

Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise.

Conform datelor oficiale existente la data de 20 februarie 2022, ora 10:00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.687 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 68 de decese, dintre care 2 anterioare intervalului de referință.

Citește și

Irina Loghin la 83 de ani: ”Probabil, da”