Rafila despre debutul anului școlar: ”Să nu începem să experimentăm după ce intră copiii la clase”

Luni, 14 septembrie, reîncepe anul școlar. Emoții și pentru părinți, nu doar pentru copii, mai ales ținând cont de faptul că lupta cu COVID-19 este departe de a se fi încheiat. La școală, vor fi tot felul de reguli de distanțare, mască de protecție, plexiglas, sistem de învățământ hibrid pentru unele instituții.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat la Digi 24 că eficiența procedurilor stabilite pentru redeschiderea școlilor ar fi trebuit testată înainte de începerea efectivă a cursurilor. ”Nu există o astfel de situație ideală”, a declarat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

”Răspunsul nu poate să fie unitar, pentru că modul în care au reușit diversele unități școlare să se pregătească este foarte diferit. Ducem lipsa grupurilor sanitare în foarte multe școli. Problema nu e numai că se duc la grupuri sanitare care sunt în afara școlii, problema e cum se duc, dacă sunt suficiente, dacă persoanele care îngrijesc și curăță școlile sunt antrenate să facă acest lucru și cred că acea idee care a fost luată în derâdere de către unii, de pilotare, adică de exersare a procedurilor înainte de începerea școlilor, cred că era foarte potrivită și să nu începem să experimentăm după ce intră copiii în școli”, a precizat Rafila.

El a argumentat că regulile ar fi trebuit adaptate nu doar în funcție de criteriul epidemiologic, al incidenței cazurilor de COVID-19, ci și în funcție de numărul de elevi în clase, mai mare la orașe, mai mic în sate.

”Chestiunile astea trebuie foarte bine reglate, dar din păcate prevederile din actele normative actuale nu menționează explicit această posibilitate de adaptare a programului școlilor ținând cont de condițiile pe care le oferă școala în mod strict și lucrul ăsta generează fie neînțelegeri, fie tensiuni, fie imposibilitatea asumării unor măsuri de către conducerea școlilor”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și

Cioloș s-a săturat! Cere demiterea unui ministru din Guvernul Orban

No Comments Yet

Comments are closed