Rafila anunță că nici vaccinații cu trei doze nu mai sunt protejați: ”Estimăm acest lucru”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că românii vaccinați nu mai sunt protejați de infectarea cu coronavirus. Iar numărul infectărilor a crescut, alarmant, din nou.

Rafila spune că infectările sunt în creștere și România se va confrunta cu un nou val de infectări la finele lunii august.

”Numărul de decese rămâne mic”

În perioada 27 iunie – 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de persoane infectate cu COVID-19, a anunțat luni ministrul Sănătății. Totodată, Alexandra Rafila a precizat că numărul de decese din cauza COVID a rămas mic.

”În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. (…) În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 922. La ATI sunt internate 52 de persoane. Numărul de decese, din fericire, rămâne mic. 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

Care este situația, punctual

„A început o creștere cu 80% în săptămâna 26 iunie – 3 iulie. Decesele au fost relativ puține e vorba de valori săptămânale. Evoluția din ATI nu pune probleme, dar a crescut numărul de cazuri. Numărul de cazuri internate în secții a crescut mult, mult mai lent. Rata de pozitivitate a crescut a cu 50% față de săptămâna precedenta. Tulpina Omicron este în continuare dominantă, 100% din secvențieri sunt cu Omicron.

Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții.

Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând”, a declarat Rafila.

Citește și

Meseria soției lui Cătălin Moroșanu: Georgiana produce mai mulți bani decât soțul ei