Rafila: ”Am trecut cu bine de acest val”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează ca situația pandemică în România să fie tot mai bună, de aceea cât de curând vor fi eliminate cele mai multe dintre restricții.

În următoarele săptămâni, oficialul Executivului este de părere că România va înregistra valori cu un ”număr zilnic cu trei cifre de cazuri Covid”.

Dar, a avertizat Rafila, încă nu vor fi eliminate de urgență restricțiile, comparativ cu vecinii de la sud de Dunărea, Bulgaria, care a anunțat deja acest lucru.

Care este situația la zi

Rafila a afirmat că o relaxare a restricțiilor încă nu poate fi încă luată, deoarece numărul pacienților la ATI este în continuare stabil.

”Vom putea vorbi despre ridicarea restricțiilor când vom avea o scădere accelerată a numărului de cazuri din ATI”, a repetat ministrul Sănătății, în conferința de presă de la începutul săptămânii.

”Așa cum observați trendul descrescător se menține atât în cazul numărului de cazuri, cât și rata de pozitivitate. Înregistrăm un număr descrescător al cazurilor de deces, un trend slab descrescător este și cel al pacienților la ATI.

Este un indicator important pentru că discutăm ca să putem să aplicăm un calendar de ridicare a măsurilor de restricție în momentul în care numărul de cazuri spitalizate la ATI înregistrează o scădere semnificativă.

Sperăm ca numărul de decese din acest val să fie net inferior situației din valul 4. În ceea ce privește evoluția numărului de testări raportate observați că rata de pozitivitate a scăzut de la circa 30 % la sfârșitul lunii ianuarie la 19,5%, o scădere semnificativă.

Tulpina Omicron devine cvasi dominantă în România, peste 95% din totalul secvențierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină. Cred că această evoluție va încheia și acest al 5-lea val al pandemiei în următoarele 3 săptămâni.

Cred că în următoarele 3 săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări. O primă țintă ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului de ocupare al paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri la Terapie Intensivă.

Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător general al numărului de cazuri noi înregistrate. Există probabilitatea ca în următoarele 3 săptămâni să ajungem la un număr de cazuri doar cu 3 cifre.

Am trecut bine de acest val a fost o abordare corectă din punct de vedere al sănătății publice care a menținut deschise școlile, activitățile economice și care cred că se va solda în final și cu mult mai puține victime”, a declarat Rafila, citat de Libertatea.

”Paște fără restricții”

Oficialul a fost chestionat dacă există riscul unui val 6.

”Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment. E vorba de imunitatea obținută la nivel populațional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare”, a declarat Rafila.

”Eu cred că așa cum am mai spus o primă măsură va fi legată de renunțarea la măștilor în exterior, mai puțin în spațiile extrem de aglomerate. Alte măsuri trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică normală și mai ales predictibilitatea organizării diferitelor tipuri de activități economice.

Măsurile de relaxare întotdeauna trebuie aplicate gradual. Nimeni nu vrea restricții, și noi vrem relaxări, însă trebuie făcut echilibrat. Dacă scoți toate măsurile într-o singură etapă există riscul de rebound.

Eu sper să fie cât mai puține etape și lucrurile să se întâmple cât mai repede, dar repet cu echilibru și profesionalism. Și eu îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”, a precizat Rafila, cu referire la sărbătorile pascale de pe 24 aprilie.

Citește și

Bulgaria ”a tăiat” toate restricțiile