Raed Arafat vorbește despre eliminarea tuturor restricțiilor: ”Ultimul val”

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri, la Antena 3, că este posibil ca din luna martie să fie eliminate majoritatea restricțiilor și viața în România să revină cât mai aproape de normalitate.

Afirmațiile vin în contextul în care și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat cu o seară înainte că se așteaptă la revenirea la normalitate de la finalul lunii martie, ceea ce ar presupune și renunțarea la starea de alertă, după aproape doi ani.

”Semnele sunt pozitive”

”Toate semnele arata ca mergem spre o situatie mai stabila si mai buna. Acest val ar putea fi ultimul val semnificativ si ar putea sa urmeze o perioada mai linistita.

Vedem daca virusul devine endemic, daca devine gripa, sunt foarte multe pareri ale oamenilor de stiinta. Se poate ca dupa acest val sa revenim cat mai aproape de normalitate si sa vedem daca dupa asta mai apare ceva sau apare doar o infectie usoara cum este acum cu Omicron care sa nu duca la o presiune mare pe sistemul sanitar.

Semnele sunt pozitive pe termen de 1-2 luni, duc spre ideea ca putem reveni la o apropiere cat mai mare de normalitate.

Normal, sunt sperante, sunt pareri. Cu cat ne apropiem de momentul lunii martie va fi o analiza si vedem daca ne oprim acolo sau mai e nevoie de o prelungire sau nu a starii de alerta. Rolul starii de alerta e sa ne permita sa rezolvam anumite lucruri, sunt persoane angajate si detasate pe starea de alerta si daca se opreste starea de alerta aceste lucruri nu vor mai exista, or trebuie o stare de normalitate care sa nu mai necesite aceste masuri”, a comentat Arafat.

Se poate renunța și la certificat la intrarea în mall

”Daca revenim la o situatie de normalitate este posibil sa fie ridicate aceste restrictii, da. Si asta ne dorim cu totii.

Mereu am fost precaut sa dau date exacte despre ce va fi peste o luna sau doua, ca nu stii cum evolueaza lucrurile, dar putem spune ca in acest moment exista un optimism ca se va reveni cat mai aproape de normalitate.

Raman cu o mica rezerva pentru ca pot aparea surprize. Daca ajungem sa nu mai avem nevoie de masca de protectie atunci numai avem alte restrictii de ridicat”, a mai zis Arafat.

Citește și

Vladimir Putin o spune clar, în premieră: ”Rachetele din România sunt o amenințare pentru noi”