Raed Arafat: ”România riscă să rămână fără personal medical. Testul PCR e sfânt”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenția că, pe lângă numărul mare de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în al cincilea val al pandemiei, problema este legată de faptul că personalul medical începe să se îmbolnăvească.

”Riscăm să nu mai avem oameni”

„Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea.

Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, într-o emisiune la B1 Tv, potrivit news.ro.

El a arătat că este vorba despre zone din partea medicală, partea de situaţii de urgenţă, dispecerate unde „stau oamenii împreună”, iar în aceste condiţii a insistat pentru purtarea măştii de protecţie, subliniind că „riscăm, dacă se îmbolnăvesc între ei, să nu mai avem oameni în astfel de sisteme, de servicii care trebuie să asigure continuitate”.

Raed Arafat a afirmat că unele ramuri ale economiei pot fi „impactate” nu prin măsurile restrictive, ci din cauza numărului mare de angajaţi care ajung să fie izolaţi din cauza faptului că sunt contacţi ai unor persoane bolnave.

Pe cine se bazează

El a susţinut că „e posibil” să apară dificultăţi „în continuarea activităţilor” în unele sectoare, inclusiv în cel sanitar.

„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai afirmat Raed Arafat.

Medicul a subliniat că „testul PCR rămâne cel sfânt, care poate să confirme o infecţie pe varianta Omicron”, arătând că există teste antigen rapide fals negative. În acest context, medicul le-a recomandat celor care au simptome ale bolii să „stea acasă” până când fac un test PCR, pentru a evita să îi îmbolnăvească şi pe alţii.

Citește și

Reguli din valul 5: românii aflați în carantină pot merge la botez, nuntă sau înmormântare