--> -->

Raed Arafat reface filmul tragediei de la ”Balș”: ”Îi felicit pe colegi”

Şeful DSU Raef Arafat a declarat că intervenţia în cazul incendiului de la Institutul ”Matei Balş” a decurs foarte bine şi a precizat că existau 280 de locuri, în diferite secţii ale spitalelor unde puteau fi transferaţi pacienţii, însă a fost necesar transferul numai pentru 53 de persoane.

El a adăugat că așteaptă rezultatele anchetei și nu doreşte să speculeze asupra cauzei incendiului. ”La ora 5:05 a fost anunţul telefonic dat de un incendiu. Au fost la faţa locului echipele de intervenţie. La 5:14, ISU a declanşat planul roşu şi au fost anunţaţi inclusiv colegii de la Floreasca, mobilizaţi oameni de la UPU, de la ambulanţă, s-a ajuns la 238 de ambulanţe de la SMURD, 15 ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă. ISU a trimis şi microbuze ca să evacueze pacienţii care nu necesită targă.

Au fost evacuate 53 de persoane de la alte spitale, iar diferenţa până la 102 o reprezinţă persoanele, din păcate, decedate, şi ceilalţi pacienţi rămaşi la Matei Balş. Din punctul meu de vedere intervenţia a decurs foarte bine şi nu pot decât să felicit colegii de la ISU, SMURD Floreasca, de la Serviciul de Ambulanţă. Când am ajuns la faţa locului am găsit un loc de intervenţie bine organizat şi coordonat corect în cursul intervenţiei”, a afirmat Raed Arafat la Digi 24.

”Au fost două cazuri, unul care a intrat în stop cardiac şi au încercat resuscitarea lui, e a cincea victimă şi a mai fost un pacient sau o pacientă care a necesitat intubaţie. Să nu uităm că sunt pacienţi COVID care au avut probleme intermediare, respiratorii şi una dintre paciente care avea probleme cu plămânii de la COVID nu mai putea să respire corect şi a necesitat intubaţie pentru că nu mai putea să respire corectă.

Au fost cel puţin ştiu de unul la Floreasca care a avut arsuri de gradul I şi II pe o suprafaţă mai mică a corpului. Da, au fost, dar fără să necesite intervenţie de mari arşi”, a completat Arafat.

Referitor la sursa focului şi la faptul că în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora totul ar fi pornit de la o aerotermă adusă în spital, Arafat a replicat: ”Am auzit această afirmaţie din unele surse, tot mediatice. Ce pot să vă spun e că nu ştim cauza la acest moment.

Am întrebat dacă aveau probleme cu căldura, domnul Streinu-Cercel mi-a zis că nu aveau probleme cu căldura, termice. Cei de la criminalistică trebuie să identifice cauza. Aşteptă de la Parchet şi de la specialişti să vină ei cu definirea cauzei, cum a început focul, cum s-a răspândit, cum a avut loc incendiul”.

Întrebat mai departe dacă este greşit să amplasezi o aerotermă într-un loc unde există concentraţie mare de oxigen, şeful DSU a spus: ”Orice aparat în plus care nu e din spital care se aduce şi nu e luat în considerare ca şi efect, impact, nu e un lucru binevenit. Acum trebuie să vedem care este cauza, nu vreau să speculez”.

Citește și

Monica Pop, despre Ivermectică și alte medicamente: ”Scopul comercial predomină în lumea terapeutică”