Raed Arafat: ”Lumea s-a săturat, dar purtăm masca până când avem un număr suficient de vaccinați!”

Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă situația este una bună, stabilă, a recunoscut și secretarul de stat Raed Arafat. În situația în care apar focare ca urmare a deschiderii școlilor, se vor lua măsuri de carantinare zonală, un lockdown fiind exclus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei în primul rând prin încercarea a-l evita.

”În primul rând, pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3.

Șeful DSU a spus că secțiile de ATI să continue să existe pentru a prelua pacienții în stare gravă, cu COVID-19. În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI.

”Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a răspuns Raed Arafat.

”Eu sper să nu ajungem la lockdown. Nu se pune problema în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate crește numărul lor dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă în unele zone”, a afirmat șeful DSU.

Citește și

Vlad Dulcescu, vicecampion balcanic. Medaliile cucerite de România