Raed Arafat îi îndeamnă pe români să denunțe: ”Nu e pâră, e normal”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Afarat, îi sfătuiește pe cetățeni să reclame cazurile în care unele persoane intră în restaurante sau participă la anumite evenimente fără a li se verifica certificatul verde, care va fi obligatoriu în localitățile în care rata incidenței cazurilor a depășește 3 la mia de locuitori.

Arafat spune că, în primul rând, personalul din aceste unități ar trebui să fie vaccinat anti-COVID, iar, dacă nu, persoanele neimunizate să fie testate periodic.

”Obligativitatea firmei”

”Dacă vrei ca entitatea ta să funcţioneze mai departe, dacă interesul tău este într-adevăr să faci bani din unitatea ta şi să nu o închizi. Dacă ai cinci ospătari şi unul nu-l testezi şi este nevaccinat şi mai sunt doi nevaccinaţi şi transmit boala, nu mai ai niciunul, gata, ai închis. Partea asta este obligativitatea celor care rulează astfel de activităţi”, a declarat Raed Arafat, informează Digi 24.

Șeful DSU spune că și clienții pot lua atitudine. ”Dacă vedeţi că lasă oamenii să intre fără să verifice, să anunţaţi. Şi asta nu este pâră, nu este absolut deloc cum o să aud mulţi care spun: «Arafat îi învaţă pe oameni să anunţe când văd nereguli». Este normal”, a adăugat Raed Arafat.

Control?

”Dacă noi am spus că poţi intra după 3 la mie, până la 6 la mie, dar să fie verificat certificatul verde, siguranţa ta ca persoană, când intri acolo, este garantată numai dacă operatorul verifică certificatele. Sunt mecanisme de control, oricând poate să vină un control să verifice prin sondaj dacă persoanele care sunt în interior sunt cu certificatele sau nu, inclusiv angajaţii dacă trebuie. Nu ştiu dacă este prevăzut în hotărâre, dar o luăm ca pe o sugestie”, a mai spus șeful DSU.

Citește și

Monica Pop, reacție agresivă vizavi de introducerea certificatului verde: ”Problemă politică, nu medicală”