Raed Arafat dă semnalul pentru ridicarea stării de alertă: de ce depinde

După Nicolae Ciucă, premierul declarând că sunt șanse uriașe ca după 15 februarie să dispară multe dintre restricțiile ultimei perioade, șeful DSU, Raed Arafat, nu exclude ca starea de alertă să nu mai fie prelungită.

”Clar sunt discuții”

El spune că totul depinde de evoluția numărului de noi cazuri Covid înregistrate zilnic.

”La acest moment, am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică. Încă există un număr totuși important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuții și sunt discuții pentru că se dorește să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Deci acest lucru depinde de evoluție”, a spus Raed Arafat.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 26.466 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 880 mai puțin decât în ziua anterioară.

O mai ”prelungește” câteva săptămâni

El nu exclude ca actuala stare de alertă să nu mai fie prelungită la începutul lunii martie.

”Dacă continuă scăderea și dacă vedem că impactul pe secțiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.

Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează și decizia este la un nivel mai înalt, adică nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și, bineînțeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătății, INSP și alte structuri care sunt de specialitate”, conchide Arafat.

Citește și

CTP critică USR pentru poziționarea alături de AUR: ”Telefonul este o armă de agresiune”