--> -->

Raed Arafat: „Anul viitor, și mai cald”. De ce nu se dă RO-Alert pentru caniculă

Anul 2023 este cel mai călduros de la era preindustrială încoace, iar specialiștii prevăd valuri mai intense de căldură pentru anul viitor, a afirmat joi seară, 20 iulie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Și a spus că întreaga lume trebuie să ia măsuri împotriva încălzirii globale.

„De la era preindustrială încoace este cel mai cald an. Se aşteaptă ca anul viitor să fie mai cald decât acest an. Se vorbeşte de acest lucru ca şi estimări”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Temperaturi uriașe!

Șeful DSU a spus că în unele zone ale lumii, de exemplu California și China, s-a ajuns la peste 50 de grade de Celsius.

„China avea acum câteva luni minus 52 de grade într-o zonă. Acum au plus 51 de grade ca maximă atinsă. Din păcate, schimbările climatice se vor lăsa resimţite. O să le simţim, o să le vedem şi trebuie să ne adaptăm”, a spus Raed Arafat. Arafat a subliniat că este nevoie de măsuri luate mai ales de ţările poluante.

„Adaptarea vine prin modul în care ne comportăm. În primul rând, nu e suficient ca o singură ţară să ia măsuri pentru încetinirea acestor schimbări. Astea sunt măsuri globale care trebuie să fie luate. Ţările cele mai poluate trebuie să înţeleagă că trebuie să ia măsuri rapide pentru reducerea poluării.

Degeaba iei măsuri în Europa, dacă nu se iau măsuri în India, în China, în SUA, în America de Sud”, a mai spus Arafat.

Nu se dă mesaj RO-Alert pentru caniculă

Arafat a atras atenția că temperaturile foarte ridicate afectează bătrânii, copiii şi pe cei cu anumite afecţiuni și a precizat că Unităţile de Primiri Urgenţe sunt pregătite pentru perioada de caniculă.

Pe de altă parte, șeful DSU a subliniat că nu se dau mesaje RO-Alert în cazurile de caniculă, deoarece prognozele meteo sunt anunţate din timp astfel încât oamenii au timp să ia măsuri.

Între timp, un al treilea val de căldură, care va aduce temperaturi de 39-40 de grade Celsius, este așteptat în România de săptămâna viitoare, a anunțat pe 19 iulie directorul ANM, Elena Mateescu.

Pe 18 iulie, un expert ONU a avertizat că omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă și a recomandat oamenilor să-şi elaboreze propriul „plan de luptă” pentru a înfrunta temperaturile extreme.

Citește și

Ilie Năstase la 77 de ani. Soția l-a dus într-o vacanță de lux: „Este o aniversare minunată”