--> -->

Raed Arafat: ”Acestea sunt cele mai bune măști!”. Decizie categorică a UE

În mai multe țări europene, printre care și Germania, s-a luat în discuție introducerea obligativității măștilor medicale la nivel de populație în locul celor confecționate artizanal, din pânză, reutilizabile, deși OMS a transmis că ele rămân eficiente chiar și în fața noilor mutații ale virusului!

”Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei, nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă. Și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală, dar aici intervine problema costului”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Digi 24.

”Problema suportării costului de către cetățean – nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni, deci de aici cred că rezultă foarte multe discuții și trebuie să vedem și dacă în alte țări aceste reguli vor fi solicitate sau vor fi impuse”, a arătat Raed Arafat. Aceste măști costă de la 6 lei în sus, una singură, totul depinzând de furnizor.

”La mine, majoritatea colegilor poartă mască chirurgicală, medicală, și o parte mai mică poartă chiar măști FFP2, care sunt mai protective”, a adăugat secretarul de stat.

UE trece la înlocuirea măștilor de protecție cu cele medicale după ce numărul de infecții cu noua variantă, mai contagioasă, din Marea Britanie a fost detactată în tot mai multe state, a anunțat CNN. Germania şi Austria au impus portul măştilor medicale FFP1 sau FFP2 în magazine şi mijloace de transport.

În Germania, măsura a intrat deja în vigoare, în Austria urmează să intre luni, 25 ianuarie. Mai performante decât simplele măști de protecție de unică folosință, acestea asigură o filtrare de peste 90% a particulelor virale din aer. Sunt realizate din mai multe straturi de țesătură și hârtie și au filtre încorporate.

După Germania și Austria, Franța a interzis măștile confecționate în casă, impunând măștile de protecție de unică folosință și recomandându-le pe cele medicale/chirugicale – FFP1, FFP2, N95.

Citește și

Virgil Musta: ”Există o singură contradicție în cazul vaccinului”