Raed Arafat a explicat de ce bisericile rămân deschise: ”Așa s-a considerat”. Despre dezastrul din țară: ”Mă bucură e că sesizăm”

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost chestionat de jurnaliști, după anunțatele restricții ce vor fi în România de luni, dacă este luată în calcul reintroducerea stării de urgență.

”Suntem în situația în care nu există oxigen în spitale, nu există medicamente, nu există paturi, nu există medici, suntem țara cu cea mai mare mortalitate din lume în acest moment”, s-a plâns secretarul de stat.

Totuși, se bucură că lumea a început să sesizeze dezastrul sanitar în care se află țara.

Explicații generale

„Eu mă bucur că se sesizează acest lucru. Noi am zis foarte mult despre această posibilitate când se vorbea peste tot că măsurile sunt exagerate și că ce facem este exagerat și că oamenii nu trebuie să respecte măsurile de sănătate. Așa încât eu mă bucur că la acest moment sesizăm în ce situație suntem.

Măsurile care se iau sunt menite să reducă contactul și mobilitatea. Vedem cum evoluăm mai departe. Cum ați zis, suntem într-o situație de dezastru”, a mai declarat Arafat.

Nevaccinații nu mai au voie în mall

Totodată, după ce în primăvara 2020, a fost interzis accesul în biserici pentru credincioși, Raed Arafat a explicat de ce lăcașurile de cult vor rămâne deschise, în contextul în care o serie dintre activități se suspendă. El a declarat: „S-a considerat că este activitate esențială”.

”La magazinele alimentare și esențiale nu se cere certificatul verde. Dacă magazinul alimentar este în mall nu poți intra fără certificat verde, pentru că nu poți intra în mall.

Controlul în mall-uri se va face firma de pază, ei vor verifica cu o aplicație care este descărcabilă pentru oricine care spune statutul, vaccinat sau trecut prin boală, se verifică. Ce nu poate face omul care verifică la mall? Să ceară și buletinul.

Dar în cazul unui control de către un organ de control, Poliție, DSU, Jandarmerie și cerem și buletinul și ne trezim că certificatul nu se pupă cu buletinul, persoana riscă un dosar penal.

În clădirile publice, persoanele care vor să intre trebuie să prezinte certificatul verde unde intră și testatul. Vreau să rezolv o problemă într-o instituție publică și nu sunt vaccinat? Mă testez. Nu vreau să mă testez? Nu intru. Poți prezenta testul înregistrat în aplicație.

La private, la peste 50 de persoane în clădire, se aplică aceleași reguli ca la instituțiile publice. E cineva care insistă să intre și nu prezintă certificatul? Se cheamă ordinea publică, asta este regula, Poliția, Jandarmeria și se rezolvă problema.

”Nu vreau să discut despre biserici și religie”

Este decizia CNSU-lui de a se lăsa activitatea bisericilor, cu limitarea pentru a avea fiecare persoană doi metri pătrați, cu mască.

Fără discuție, nu se poate da o explicație de ce acolo nu se cere… S-a considerat ca acolo nu se impune certificatul verde, s-a considerat că este o activitate esențială. Nu vreau să discut despre biserici și religie.

Deja astăzi 82.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, dacă vom continua așa și au dispărut în mare parte cei care au trompetat un an de zile împotriva vaccinării, poate reușim în următoarea perioadă de o lună-două să ajungem la o protecție mai bună la nivel național.

Faptul că am ajuns ieri la 63.000, astăzi la 80.000, ăsta e un semn foarte pozitiv că populația a înțeles importanța acestui demers”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Citește și

Dragoș Pătraru: ”Klaus Iohannis trebuie pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității”