Răducioiu, luat peste picior: ”La București stătea trei ore la coadă pentru pâine, apoi purta ceas de 28.000 de lire”

Viitorul director sportiv al dinamoviștilor, Florin Răducioiu, un membru marcant al Generației de Aur a naționalei, a fost ironizat de fostul său manager de la West Ham United. Aceasta după ce Răducioiu a câștigat finala CCE alături de AC Milan!

Fostul antrenor Harry Redknapp (74 de ani) a numit cele mai proaste două transferuri pe care le-a făcut în cariera sa de manager: Marco Boogers (54 de ani) și Florin Răducioiu (51 de ani).

În cei 34 de ani de carieră, în care a activat ca antrenor secund, ca principal și în poziția de consilier la un număr important de echipe, printre care West Ham, Bournemouth și Tottenham, Harry Redknapp a avut de-a face cu foarte mulți jucători.

Totuși, atunci când a fost întrebat care au fost cele mai proaste transferuri pe care le-a făcut, a menționat un român.

”Un fost jucător de clasă mondială s-a transformat subit într-o zână”

În vara lui 1996, West Ham, echipă pe care Redknapp o pregătea începând din 1994, l-a împrumutat pe Florin Răducioiu de la Espanyol.

Fostul atacant român a evoluat un an pentru echipa londoneză, în tricoul căreia a adunat 11 meciuri și două goluri. În acel an, i-a lăsat o impresie de neuitat lui Redknapp.

”Am lucrat cu el în prima zi de antrenament timp de două ore și trebuie să recunosc că m-a impresionat. Era un finalizator de calitate, chiar am crezut că va fi un transfer de succes.

Dar nu voia să audă de aspectul fizic! Nu suporta să intre cineva prin alunecare, sub nicio formă. Dicksy (n.r. – Julian Dicks) era nerăbdător să intre în el, să vadă din ce e făcut, dar Răducioiu a spus clar că nu vrea să audă de așa ceva.

În primele lui două meciuri amicale, Răducioiu nu a făcut nimic decât să se plângă de tratamentul dur pe care i-l aplicau fundașii adverși.

Nu-mi cereți să explic cum un fost jucător de clasă mondială poate să se transforme subit într-o zână, dar ceva s-a întâmplat cu el și s-a pierdut complet”, a spus Redknapp, citat de Sport Bible.

Ironia englezului

Fostul antrenor crede că viața din Londra, după anii petrecuți de Răducioiu în România comunistă, l-ar fi putut copleși pe Florin:

”Obișnuia să stea câte trei ore la coadă la București pentru o pâine și deodată purta un ceas de 28.000 de lire sterline. Poate că această trecere a fost prea mult pentru el”.

Plecat din România în 1990, când a mers la Bari, Răducioiu a mai evoluat pentru Verona, Brescia, AC Milan și Espanyol înainte să ajungă la West Ham. Până la finalul carierei, el a mai trecut pe la Stuttgart, AS Monaco și US Creteil-Lusitanos și a devenit primul jucător din istorie care a înscris în cele 5 campionate de top ale Europei (Anglia, Spania, Germania, Italia și Franța).

Relație negativă

Relația dintre Redknapp și Răducioiu a fost catastrofală, lucru recunoscut de amândoi de-a lungul celor 21 de ani scurși de atunci.

”Am o mulțime de regrete pentru că West Ham a investit o mulțime de bani în mine, dar nu m-am ridicat la așteptările prețului de transfer, în mare parte din cauza relației mele cu managerul”, a povestit românul într-un interviu acordat Bwin în urmă cu câțiva ani.

În 2017, GSP a descoperit un capitol din ultima ediție a cărții lui Harry Redknapp, ”Întotdeauna antrenând”, în care managerul lui Răducioiu de la West Ham își reproșează abordarea în cazul românului: „Privind înapoi, am fost foarte aspru cu Florin la vremea aceea și poate că eu am fost vinovat în egală măsură pentru eșecul lui”.

Citește și

Adrian Mihalcea a revenit pe teren: ”Sunt acolo unde e și mingea”