--> -->

Putin: ”Știe Ucraina că e o colonie?”

Președintele rus Vladimir Putin a făcut declarații de presă după ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

În contextul în care situația este din ce în ce mai tensionată, iar reprezentanții oficiali ai NATO și SUA susțin că au informații puternice vizavi de un atac al Rusiei asupra Ucrainei, șeful de la Kremlin a oferit detalii.

”O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia”

”Voi vorbi despre situația din Ucraina. Situația din Donbas a devenit foarte tensionată. Vom vorbi despre următorii pași pe care îi vom face. Ucraina nu este doar o țară vecină, ei sunt apropiații noștri, ne leagă istoria, avem rude acolo, oameni legați de noi prin sânge.

Trecutul nu îl schimbi, dar noi trebuie să vorbim despre aceste lucruri. Nu dau vina pe nimeni.

Oamenii din aceste teritorii (n.r. Lugansk şi Doneţk) se numesc ruși și ortodocși; lucrurile sunt așa din sec XVII, chiar și după aceea.

O mare parte din Ucraina încă de la începuturile ei, a fost creată de Rusia”, a precizat Putin, citat de Antena 3.

Putin o dă pe istorie

Vladimir Putin a vorbit despre perioada în care a fost creat URSS-ul, ”imperiul roșu” scindându-se în urmă cu trei decenii.

”E important să mergem înapoi la rădăcinile problemei cu Ucraina.

Avem o problemă foarte importantă: de ce aveam drepturi asupra teritoriilor de la marginea imperiului rus? De ce au primit statut de teritorii naționale după Revoluția din 1917? Vă întreb pe voi, de ce a trebuit să fim atât de generoși? Și apoi să dăm acestor republici dreptul de a deveni independente? A fost o nebunie

În contextul destinului rusesc, principiile lui Lenin au fost eronate. După divizarea URSS în 1991, a devenit clar. E important să vorbim despre ele cu sinceritate.

Când vorbim de războiul civil, situația din Rusia era foarte dificilă.

Ucraina sovietică a fost creată ca rezultat al Revoluției bolșevice. Lenin a fost creatorul Ucrainei sovietice.

Vom fi pregătiți să vă arătăm ce înseamnă decomunizarea adevărată pentru Ucraina.

Lenin, apoi Stalin cu dictaturile lor, nu au ajutat URSS. Acele republici nu aveau nici un drept suveran, era un stat centralizat. Stalin nu a modificat Constituția lui Lenin, principiile lui Lenin nu au fost revizuite. E o rușine că din această bază legală pe care a fost construit statul nostru nu au fost scoase aceste utopii.

Virusul naționalist părea atunci doar o bombă pe termen lung. Bomba a fost încercarea de a pleca din cadrul URSS. Chestiunile naționaliste au devenit foarte urgente în anii 80 din cauza problemelor economice și sociale.

Până la finalul 1991, datoria URSS trebuia împărțită între toate fostele republici sovietice, dar Rusia a preluat toată datoria lor.

”Ucraina ne-a șantajat, ba chiar a furat gaze!”

Ucraina a acționat astfel încât să nu aibă obligații în relația cu Rusia, ci doar drepturi. Acesta nu e un parteneriat. Ucraina ne-a șantajat cu tranzitul gazelor spre Vest, ba chiar au furat gaze.

Societatea ucraineană a experimentat naționalismul anti-rusesc, neo-nazist.

Toată ideea pro-occidentalismului în Ucraina a fost să ajute clientela occidentală care a furat zeci de miliarde de dolari din băncile ucrainene.

Radicalii anti-ruși din Ucraina au început să influențeze puterea slabă și coruptă din Ucraina. Corupția în Ucraina a devenit atotprezentă.

Maidanul din 2014 a fost o lovitură de stat sprijinită de-afară. În paralel, zeci de miliarde de dolari au fost scoși din Ucraina de regimul corupt al oligarhilor

Maidanul nu a adus Ucraina mai aproape de democrație, ci a împins Ucraina în război civil și a dus la ruinarea țării. Prețurile la energie au crescut, oamenii nu mai au bani. De ce? Răspunsul e evident: tot ce au moștenit de la USRR a fost furat.

Colapsul economiei ucrainene e cauzat de faptul că e controlată din afară de occident. Ucraina nu mai are nici justiție suverană, a dat Ambasadei SUA dreptul de numi judecătorii la Curtea Supremă

Atacă și America!

Știu ucrainenii că țara lor a devenit o colonie?

În Ucraina au impus sancțiuni împotriva propriilor cetățeni, a bisericii, a media, a bisericii ortodoxe

Auzim oameni de stat din Ucraina care spun că țara lor trebuie să aibă tehnologie nucleară – bombe și rachete care să le poarte. Dacă Ucraina va avea bomba atomică va fi o amenințare nu doar pentru Rusia, ci pentru toată Europa. Nu putem să permitem așa ceva

SUA, din 2014, au transferat miliarde de dolari și arme către Ucraina. Armata ucraineană funcționează cu consultanți străini, din NATO.

Spațiul aerian al Ucrainei e deschis pentru NATO”.

Putin a publicat vara trecută un eseu tendențios despre istoria Ucrainei și Rusiei, în ceea ce a fost văzut în general ca un pretext pentru escaladarea presiunii asupra Ucrainei.

Citește și

Chirica, autoportret: ”Nu stau pe călcâie”