Putin în interviul acordat lui Carlson: “Ucraina e un stat artificial, creat inclusiv cu teritorii româneşti!”

Pe 6 februarie, Vladimir Putin a acordat un interviu de aproape două ore jurnalistului american Tucker Carlson.

Două zile mai târziu, pe 8 februarie, la o oră de maximă audienţă în SUA (ora 18.00 la New York, ora 02.00, vineri, ora Moscovei) Carlson a publicat primul interviu pe care Putin l-a acordat presei occidentale de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu doi ani.

Săgeți spre Londra

În discuţia cu jurnalistul american, Putin a vorbit aproape 30 de minute despre istoria Rusiei, Lituaniei, Poloniei și Ucrainei, plecând de la domnia prințului Kievean Oleg cel Înțelept, în secolul al IX-lea, şi ajungând până la critica politicii externe a lui Lenin.

Când conversația s-a îndreptat către secolul XXI, Putin a acuzat SUA și alte țări occidentale că prelungesc războiul din Ucraina. Discuțiile de pace cu Ucraina fuseseră „aproape finalizate”, a spus Putin, dar apoi regimul de la Kiev „a respins toate acele acorduri și a ascultat instrucțiunile țărilor occidentale și ale Statelor Unite de a lupta împotriva Rusiei până la capăt”.

Putin l-a identificat drept vinovat pe fostul premier britanic Boris Johnson, care în calitate de şef al guvernului de la Londra l-a descurajat pe Zelenski să semneze un acord de pace într-o fază incipientă a conflictului. “Faptul că Ucraina s-a supus cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pare ridicol”, a spus Putin.

În ceea ce priveşte situaţia din prezent, Putin i-a spus lui Carlson că Rusia și SUA încă vorbesc “prin diferite agenții” despre încheierea războiului. El a mai adăugat că mesajul Rusiei către SUA este următorul: “Dacă vreţi cu adevărat ca luptele să înceteze, trebuie să opriţi aprovizionarea cu arme. Totul se va termina în câteva săptămâni”.

Ce l-a întrebat Putin pe Zelenski

Vladimir Putin a vorbit în premieră şi despre o conversație personală avută cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a declarat că în timpul discuţiilor l-a întrebat pe Zelenski de ce îi susține pe neo-naziști, deși bunicul său a luptat împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Rusiei a refuzat însă să dezvăluie răspunsul lui Zelenski, considerând că este incorect să facă acest lucru. “Volodia, ce faci? De ce îi susții astăzi pe neonaziști în Ucraina, deşi bunicul tău a luptat împotriva fascismului? A fost soldat în prima linie. Nu vă spun ce a răspuns. Aceasta este o problemă separată”, i-a spus Putin lui Carlson.

Președintele rus a adăugat că Zelenski, odată ajuns la putere, și-a dat seama de două lucruri. În primul rând, că neo-naziștii și naționaliștii sunt agresivi și, prin urmare, este mai bine să nu te cerţi cu ei. În al doilea rând, că țările occidentale, conduse de Statele Unite, îi vor sprijini pe toți cei care se opun Federației Ruse.

“Ucraina e un stat artificial, creat inclusiv cu teritorii româneşti”

Pe de altă parte, Putin a reamintit, în timpul interviului, că inițial Ucraina sovietică a primit un mare număr de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, referindu-se aici inclusiv la regiunea Mării Negre. “Ucraina, într-un anumit sens, este un stat artificial, creat de voința lui Stalin. O parte din teritoriile lor au fost luate și din Polonia, România și Ungaria, iar aceste teritorii au devenit parte a Ucrainei sovietice și sunt încă acolo”, a spus Putin în interviu.

Președintele Federației Ruse a reamintit și istoria formării RSS Ucrainene. Potrivit acestuia, inițial Ucraina sovietică a primit un număr imens de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, inclusiv regiunea Mării Negre. Aceste pământuri, care au fost cedate Rusiei ca urmare a războaielor ruso-turce, au fost numite anterior Novorossiya.

“Timp de multe decenii, ca parte a URSS, s-a dezvoltat RSS ucraineană, iar bolșevicii, din motive necunoscute, s-au angajat în ucrainizare. Nu numai pentru că erau imigranți din Ucraina în conducerea Uniunii Sovietice, dar în general a existat o astfel de politică – se numea ‘indigenizare’”, a explicat Putin.

“Este imposibil să învingi Rusia. Nu vom ataca alte ţări, ar distruge umanitatea”

“Până acum, s-a urlat cu privire la provocarea unei înfrângeri strategice a Rusiei pe câmpul de luptă. Dar acum își dau şi ei seama că este dificil, chiar imposibil. În opinia mea, este imposibil prin definiție. Nu se va întâmpla niciodată. Mi se pare că cei care sunt la putere în Occident și-au dat seama acum”, a spus Vladimir Putin în interviul acordat lui Tucker Carlson.

Președintele rus a mai spus că atacarea Poloniei sau Letoniei nu este în interesul Rusiei și a adăugat că o va face doar dacă oricare dintre aceste țări ar ataca Rusia. “Este împotriva bunului simț să te angajezi într-un fel de război global, iar un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. Este evident acest lucru”, a spus el.

Citește și

Cum vor circula românii pe aeroport, după aderarea la spațiul Schengen