--> -->

Putin avertizează România! Reacție oficială

Kremlinul a transmis un mesaj clar României, de fapt, un avertisment!

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, duminică, statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia.

”Știm din sursă sigură că s-au deplasat spre România”

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că state vecine cu Ucraina, în special România, au permis staţionarea unor avioane de vânătoare ucrainene. Igor Konaşenkov a făcut referire la România şi la alte state vecine cu Ucraina, dar pe acestea din urmă nu le-a menţionat, conform agenţiei Associated Press şi cotidianului Le Monde.

„Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat”, a avertizat Igor Konaşenkov.

„Practic, întreaga aviaţie aptă de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a subliniat Igor Konaşenkov.

Riscul unui război total

Anterior, preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia va considera parte co-beligerantă orice ţară care va încerca să impună zonă de interdicţie aeriană în Ucraina.

Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. „A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a argumentat, potrivit CNN, că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un „război total în Europa”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.

Ciucă: ”Avionul a plecat din România neînarmat”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după avertismentul Rusiei, că într-adevăr a aterizat un avion ucrainean în regim de urgență la Bacău. ”Avionul a plecat din România neînarmat”, a specificat premierul.

”Într-adevăr, în prima zi la declanșarea conflictul, a fost un avion militar ucrainean. A solicitat aterizare de urgență pe unul din aeroporturile noastre. A fost însoțit de la intrare în spațiul aerian al României de către două aeronave, a aterizat în siguranță pe aeroportul de la Bacău și acolo s-au desfășurat toate operațiunile tehnice vizavi de această situație.

Am anunțat public și când a aterizat și când a fost înapoiat avionul. Avionul a plecat din România neînarmat, tocmai pentru a evita orice situație. Ca atare, nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități. Am fost absolut transparent, fără niciun fel de intenție de a ascunde ceva. Asta e situația reală”, a spus Nicolae Ciucă, la Digi24.

”N-avem de ce să ne fie frică”

Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că ”nu avem de ce să ne fie frică”, având în vedere apartenența României la UE și NATO.

”În momentul de față, din toate datele și informațiile pe care le avem, nu putem spune că Rusia intenționează să atace NATO sau că Rusia intenționează țara noastră”, a mai spus Ciucă.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, duminică, statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia.

Citește și

Putin: ”Doar așa”. Zelenski: ”Crimă istorică”