Proteste împotriva vaccinării obligatorii în Europa: Roma, Viena sau Paris

Măsuri stricte impuse de autoritățile din mai multe state europene pentru a gestiona noul val de infectări cu coronavirus au generat proteste în mai multe capitale europene.

Oamenii au ieșit pe străzile metropolelor continentului, Roma și Paris, pentru a se opune folosirii certificatului de vaccinare pentru accesul la diverse facilități, în timp ce în Viena au denunțat obligativitatea vaccinării începând cu 1 februarie, potrivit relatărilor agențiilor AFP și Reuters.

Potrivit RFI, mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe orașe din Franța împotriva restricțiilor mai stricte asupra persoanelor nevaccinate împotriva Covid-19, în timp ce disputele parlamentare au continuat cu privire la proiectul de lege.

”Libertatea pentru Djokovic”

La Paris, cea mai mare adunare publică a pornit de lângă Turnul Eiffel. Ea a fost convocată de Florian Philippot, candidat la alegerile prezidențiale din aprilie cu un mesaj anti-UE, dar cu un procent mic în sondajele electorale.

Oamenii au scandat ”nu vaccinului” sau ”libertate pentru Djokovic”, manifestându-și susținerea pentru sportivul sârb Novak Djokovic, care se luptă cu guvernul australian pentru a concura nevaccinat la Australian Open.

”Novak este un fel de simbolul nostru în acest moment”, a declarat un protestatar din Bordeaux pentru agenția de presă franceză AFP. La Paris, protestatarii au purtat steaguri naționale și regionale, cu pancarte cu mesaje precum: ”Nu virusul vor să-l controleze, ci pe tine”.

Deși oficialii nu au publicat o estimare a prezenței la nivel național, poliția sau autoritățile locale au numărat în jur de 1.000 de protestari în Lyon, Nantes, Bordeaux și Marsilia.

Ciocniri cu poliția la Roma

Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns pentru o acţiune de tipul sit-in, autorizată de poliţie, în piaţa din faţa catedralei Sfântul Ioan Lateran când un grup restrâns de manifestanţi a dorit să plece într-un marş neautorizat spre centrul istoric, acesta fiind blocat de maşini ale poliţiei şi scutieri, potrivit AFP citat de Agerpres.

Mai multe alte manifestaţii au avut loc în Italia pentru a denunţa certificatul de vaccinare, precum şi recenta obligativitate a vaccinării pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Guvernul italian, confruntat cu o creştere importantă a infecţiilor din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, a decis la sfârşitul lunii decembrie să solicite începând de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare pentru accesul în transportul public, hoteluri, la terasele restaurantelor, târguri şi congrese, precum şi pentru acces în piscine şi în săli de sport.

Până atunci, era permis accesul și în baza unui test negativ. Cu zece zile în urmă, guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.

Italia a înregistrat peste 140.000 de decese de la începutul anului 2020. Sâmbătă, au fost confirmate peste 200.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. 76% din populația Italiei este complet vaccinată împotriva Covid-19.

Proteste și la Viena

Mii de oameni au protestat și în Viena împotriva intenției guvernului de a face vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație, de la 1 februarie 2022. ”Guvernul trebuie să plece!” – a scandat mulțimea adunată la protestul din centrul Vienei, în ceea ce a devenit un eveniment care se repetă în fiecare zi de sâmbătă, potrivit Reuters.

Parlamentul austriac urmează să voteze săptămâna viitoare asupra acestei chestiuni care a polarizat ţara, în timp ce numărul de infecţii creşte. În noiembrie anul trecut, guvernul a anunţat cel de-al patrulea lockdown la nivelul național şi a declarat că va institui vaccinarea obligatorie pentru toţi austriecii, fiind prima țară din Uniunea Europeană care va proceda astfel.

Citește și

Cele mai frumoase citate oferite de Mihai Eminescu