Wave Resort

Propunerea lui Negoiță pentru combaterea neregulilor la vot: ”Să se tragă la sorți”

Robert Negoiță a mai bifat un mandat de Primar al sectorului 3, aria cu cei mai mulți locuitori din Capitală. Politicianul a venit cu o propunere prin care ar putea să se mai elimine din neatenția, ca să nu ne gândim direct la lucruri negative, atunci când se ajunge la numărarea voturilor. Iată mesajul lui Negoiță, expus pe pagina sa de Facebook:

”Acum, că marcăm aproape trei săptămâni de la alegerile locale, deci putem discuta la rece, aș vrea să lansez spre dezbatere și implementare o propunere. Am văzut cu toții că, dincolo de bătălia politică aferentă scrutinului, de această dată, atenția a fost captată de posibilele nereguli. Și nu doar căteva incidente, pe ici, pe colo.

Ci acuzații grave, imagini ce lasă destul loc interpretărilor și suspiciunilor, situații ce nu prea au putut fi explicate, plus un șuvoi de cereri de renumărare a voturilor și care, din păcate, cred eu, în condițiile în care există suspiciuni și trebuiau lămurite, nu au fost acceptate. Per total, situații complet inacceptabile, atât pentru cei aleși care ar trebui să aibă legitimitate, cât și pentru întreg electoratul.

Ce putem face pentru a îmbunătăți sistemul și pentru a reduce astfel de suspiciuni și tentații? Concret, propun să existe o procedură prin care, după ce s-au depus toate procesele verbale, la Biroul Electoral Central să se tragă la sorți o cifră de la 1 la 10. Toate secțiile de votare ale căror numere se termină cu cifra respectivă vor fi verificate. Adică 10% din totalul secțiilor de votare existente într-o circumscripție. La aceste secții se vor renumăra voturile și se vor verifica toate procesele verbale.

(De exemplu, dacă se extrage cifra 9, vor fi controlate secțiile cu numărul 9, 19, 29, 109, 119, 129 ș.a.m.d, toate cele care se termină cu aceastp cifră). Este o modalitate de a-i face pe cei care numără voturile și întocmesc procesele verbale să procedeze prudent și responsabil, știind că poate urma o reverificare, dar și de a-i prinde și pedepsi ca atare pe cei care și-ar permite să facă ticăloșenii.

Sigur, este doar o primă idee, un punct de plecare. Dar cred că este o bază concretă de la care putem construi un astfel de sistem de control. Am preveni, pe de o parte, dar am și reuși să îi trimitem acolo unde le este locul, la închisoare, pe cei care ar îndrăzni să facă mizerii. Voi ce părere aveți?”.

Acum, că marcăm aproape trei săptămâni de la alegerile locale, deci putem discuta la rece, aș vrea să lansez spre…

Publicată de Robert Negoita pe Sâmbătă, 17 octombrie 2020

Citește și

Transferul #3 la PSD: președintele Sindicatului Național al Polițiștilor! Când se anunță, oficial